середа, 11 серпня 2010 06:05

Четверо веслярів перетнули Атлантичний океан

Автор: фото з сайта www.dezy.spox.ru
  Команда веслярів ”Артеміс” завершує подорож біля узбережжя британського графства Корнволл. За 43 дні човен перевертався двічі
Команда веслярів ”Артеміс” завершує подорож біля узбережжя британського графства Корнволл. За 43 дні човен перевертався двічі

— Після шести тижнів на воді я ледве рухаюся суходолом. Крок непевний, здається, що земля під ногами хитається, — розповідає шотландець 37-річний Левен Браун з Единбурга.

Він і його команда веслярів "Артеміс" перетнули Атлантичний океан за 43 дні, 21 год. і 26 хв. Команда побила рекорд 114-річної давнини. Тоді норвежці Ґеорґ Гарб і Франк Самюельсон подолали ту саму відстань на дубовому човні "Фокс" за 55 днів і 11 год.

Рекордсмени, крім Брауна, — ірландець Рей Керрол, 33 роки, шотландець 41-річний Дон Леннокс, житель Фарерських островів Лівар Ністад, 39 років. Усі стартували з Нью-Йорка 17 червня. Фінішували 31 липня на архіпелазі Силлі біля південно-західного узбережжя графства Корнволл, Велика Британія. Вирушили у подорож судном, зробленим зі спеціальних стійких сплавів. Воно обладнане найсучаснішими пристроями безпеки.

— Ми дуже виснажені, але щасливі. За шість тижнів веслування наші руки вкрилися страшними мозолями. Судно двічі переверталося, одного разу людина випадала за борт, — говорить Браун.

За два місяці в океані команда "Артеміс" боролася з 14-метровими хвилями, кілька разів зіткнулася з китами і потрапила у сильний шквал.

— Деколи подорож перетворювалася на пекло. Особливо коли на човен накочувалися гігантські хвилі, — продовжує Браун. — Дехто з екіпажу мав проблеми зі шлунком.

1969-го норвезький дослідник Тур Гейєрдал організував експедицію через Атлантику папірусним човном "Ра-1". Через дефекти у побудові судно затонуло на півдорозі. Через рік Гейєрдал удруге штурмував океан таким самим плавзасобом. 5700 км від марокканського міста Сафі до берегів Барбадосу, Вест-Індія, подолали за 57 днів, ішли під вітрилом. Зараз "Ра-2" стоїть у музеї в норвезькій столиці Осло.


Судно "Фокс", 1896 рік
Екіпаж: двоє норвезьких рибалок
Довжина: 6 м, вага 114 кг
Приготування їжі: маленький примус
Одяг: дощовики і пара рукавиць на двох

Судно "Артеміс", 2010 рік
Екіпаж: двоє шотландців, ірландець, фаререць
Довжина: 8 м, вага 300 кг
Приготування їжі: велика плита
Одяг: рукавиці, термостійкі штани та сорочки
Зараз ви читаєте новину «Четверо веслярів перетнули Атлантичний океан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути