середа, 30 квітня 2008 07:13

Учені знайшли місце виникнення вірусів грипу

Міжнародна група вчених під керівництвом науковців британського університету Кембридж з"ясувала, звідки беруть початок і як поширюються світом віруси грипу.

Вчені сконцентрували дослідження на вірусі H3N2, який найчастіше викликає епідемії хвороби. Науковці встановили, що вони поширюються світом із Азії. Тамтешній тропічний клімат сприяє накопиченню вірусу протягом року, тоді як у країнах із помірним кліматом інфекція активізується здебільшого в холодну пору року.

Вірус із Азії переноситься спочатку до Австралії та Нової Зеландії, потім рівномірно поширюється Європою і Північною Америкою. На це потрібно 6–9 місяців. Ще через кілька місяців вірус потрапляє в Південну Америку.

Паралельне дослідження проводили вірусологи з Шотландії та Англії. Вчені опрацювали 1300 видів вірусу. Зразки хвороб вони збирали майже 12 років. Незалежно від кембриджських колег науковці встановили, що "грипозний" резервуар знаходиться у районі тропіків, неподалік Тайваню. Саме звідси поширюються Північною та Південною півкулею нові штами.

На грип щороку хворіє 300–900 млн людей. 250–500 тис. із них помирають. Нові знання полегшать роботу науковців зі створення вакцин.

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли місце виникнення вірусів грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути