Ексклюзиви
четвер, 11 лютого 2021 07:56

Згоріли лікарка і троє пацієнтів

— Большого огня не было. Но дым шел конкретный. Когда мигалки светили, небо было черное. Спасатели выносили людей и ложили на землю. Их забирали "скорые", — розповідає Микита Парубець із Запоріжжя про пожежу в обласній інфекційній лікарні.

Вогонь спалахнув у боксі реанімації на першому поверсі 3 лютого о 23:25. Там лежали хворі на коронавірус. Загалом у приміщенні було 12 людей. Пожежники намагалися загасити полум'я і врятувати пацієнтів. Більшість із них були підключені до апаратів штучної вентиляції легенів. На виклик виїхали 60 рятувальників і 16 машин.

— Умови були надскладні. Не могли повністю відключити електропостачання, бо воно необхідне для роботи кисневого обладнання, — каже 54-річний Олег Мельчуцький із Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Шестеро пацієнтів, анестезіолог Антон Клімов і медбрат Олександр Сімін отруїлися чадним газом та обпеклися. Їх лікують у Запоріжжі. Анестезіологиня 26-річна Ольга Гліва і троє пацієнтів — 76-річна Валентина Поплавко, 69-річний загинули від опікового шоку.

Ольга Гліва родом із Кропивницького. Закінчила Запорізький медичний університет. В обласній інфекційній лікарні проходила практику, її запросили на роботу. У вечір пожежі чергувала. Загинула, рятуючи хворого.

— Ольга перехворіла на коронавірус, потім ще на одну вірусну інфекцію. Працювала з ковідними пацієнтами у тяжкому стані, — розповідає товариш Іван Дарій. — У лікарні могла лишатися по кілька діб. Розумна, сильна. Любила життя.

Ольгу Гліву поховали на Арнаутському цвинтарі в Кропивницькому 7 лютого.

Ще один загиблий — колишній командир військової частини, голова ради секції ветеранів внутрішніх військ і Нацгвардії Олександр Захаров. Лікувався від коронавірусу. Був на штучній вентиляції легенів. Із ним попрощалися в Запоріжжі 6 лютого.

Додаткову інформацію про загиблих Олександра Захарова та Маю Вагіну знайти не вдалося.

У боксі реанімації вибухнула система, що постачає кисень до апаратів ШВЛ, за попередньою інформацією. Слідчі перевіряють справність обладнання й можливі порушення пожежної безпеки. Розглядають версію про підпал.

Поліція затримала 64-річного завгоспа лікарні, відповідального за протипожежну безпеку. Відправили під нічний домашній арешт на 60 діб.

Керівника медзакладу Володимира Шинкаренка відсторонили від посади на час слідства.

У лікарні не було системи пожежогасіння. Наприкінці 2020-го вказували на це порушення, кажуть рятувальники. Його не усунули.

Після пожежі з'ясувалося, що киснева лінія була недобудована, говорить голова облдержадміністрації Олександр Старух, 47 років.

Медзаклад відремонтують. Причини трагедії встановить комісія. Справу розслідують як порушення норм пожежної безпеки. Винуватцям загрожує до восьми років в'язниці.

Зараз ви читаєте новину «Згоріли лікарка і троє пацієнтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути