Ексклюзиви
неділя, 11 березня 2007 16:17

Засновник "Еліта-Центр" сидить у камері з убивцями і ґвалтівниками. Інтерв"ю

  Засновник ”Еліта-Центру” Ігор Циганок під час прес-конференції навесні 2006 року
Засновник ”Еліта-Центру” Ігор Циганок під час прес-конференції навесні 2006 року

12 березня, в понеділок, відновлять судові слухання у справі будівельної компанії "Еліта-Центр", яка ошукала на 500 млн грн півтори тисячі майбутніх власників квартир. Двоє керівників "Еліти" — 32-річний громадянин Росії Олександр Волконський та 51-річний кияни Олег Шестак — зникли торік. Фактичним відповідачем став засновник і колишній співвласник "Еліти" 42-річний Ігор Циганок.

Конвоїри заводять Циганка до кімнатки зустрічей  Лук"янівського СІЗО. Він неголений, у брюках від костюму й чорному светрі. Сідає за прибитий до підлоги стіл. Фотографувати й умикати диктофон заборонено.

— Через якогось злодія я тут за шестьорку, — відразу каже й спирається двома ліктями на стіл. — Чого ви від мене хочете?

Пояснюю, що розмовляв із його адвокатом Олександром Тумаркіним. Циганок піднімає очі.

— Найперше, що треба зрозуміти, — пробує говорити українською, а потім переходить на російську, — люди втратили одну квартиру, а я — аж 68. Волконський, громадянин Росії, який зник зі 110 мільйонами доларів, насправді знищив мій бізнес і репутацію. Ця людина зникає раптово з моїми грішми, грішми людей, а я — за ґрати. Якби хоч долар із тих мільйонів поцупив, то також мав би тікати. Але ж не тікав!..

Куди ділися гроші інвесторів? — запитую.

Циганок позіхає, з запізненням прикриваючи долонею рота.

— У тім-то й річ, що Волконський просто пропав. Хто знає, чи то він злодій, чи з ним щось сталося. Цілком можливо, що пацана просто прибрали. Разом із Шестаком, його компаньйоном. Мільйони могли опинитися на рахунку якогось впливового чинуші, котрий знається на аферах. Якби гроші покинули межі України, слід мав би залишитися. Готівкою 110 мільйонів доларів  вантажівкою не вивезеш.

В яких ви були стосунках із Олександром Волконським?

— Він приїхав із Росії. Справляв враження дуже інтелігентної людини. Спокійний розумний хлопець. Не віриться, що вкрав стільки грошей. Його могли прибрати. Волконський відкрито смітив грошима. Кажуть, коли невдоволені телефонували до компанії, запрошував їх до себе. Наприклад, якась жінка вклала в квартиру 50 тисяч доларів, міг тут же вийняти 60 тисяч й віддати їх.

Із ким ви сидите?

— Із зеками й сиджу. Ніколи не уявляв себе з такими людьми. Але то не тема для розмови, принаймні тут і зараз, — він знову голосно зітхає.— Один когось убив, другий зґвалтував. Мене часто перекидають із камери у камеру.

Я втратив аж 68 квартир

Співкамерники знають, за що вас затримано?

— Усі знають. Важко було спочатку, а зараз просто не реагую на пропозиції "дєрєбану".

Із колишніми партнерами контактуєте? Вам хтось допомагає?

Знизує плечима.

— Мене тут тримають закритим, як графа Монте Крісто. Хіба родичі, доньки та дружина передають передачі. Цілком офіційно. Ділимо їх "на общак".

Одяг тут у кожного свій, а на суд видають костюм. Мені навіть здається, що його хтось прасував. Дублянку також віддають.

Волконського впіймають?

— Його не впіймають у будь-якому випадку, — нервово бере зі стола чужу пачку цигарок і кладе до кишені. — Якщо він украв — то вже й документи, й зовнішність устиг змінити. Якщо не він — то його закопали десь, де ніхто не знайде. Чому ж я маю паритися за нього?!

Чи знаєте, як допомогти постраждалим від афери?

Він підводиться, запихає руки в кишені.

— У недобудований будинок на вулиці Отто Шмідта гроші я вже вклав, — каже, оглядаючись на конвоїра. — Це мій будинок, його й хочу завершити. Людям квартири повернути. Тим, хто придбав квартири в повітряних замках Волконського, скажу відверто — грошей нема. Я пропонував варіанти будівництва навіть цих будинків, та від влади відповіді не отримав. Міська влада, незважаючи на те, що є співвідповідачем, на суди представників не присилає. КМДА байдуже, що буде з потерпілими від "Еліта-Центру". Хто там зараз, Черновецький? Не гріх було б і з Омельченка спитати. Він не може відмежовуватися. Те все при ньому діялося. Дозволи його люди видавали.

Ходять чутки, що вас можуть випустити.

— Я знаю, що мої адвокати, а їх тепер аж чотири, знайшли докази моєї невинності. Сподіваюся, їх представлять судові 12 березня. Може вийду на волю на підписку про невиїзд.

Мені не дадуть утекти. Стерегтимуть дуже добре. Однак рік тому, наприкінці минулої весни, мене вже випускали. Не тікав? Пішов до преси, до людей. Я навіть сподівався обілити своє ім"я, ім"я "Еліта-Центру".




Одну квартиру "Еліта" продавала двом-трьом власникам

Компанія "Еліта-центр" укладала з приватними інвесторами договори про пайову участь у зведенні будинків у Києві. Одну й ту ж незбудовану квартиру продавали двом-трьом власникам. Будівництв не почали. Лише в висотці на вул. Отто Шмідта, 34–42, звели сім поверхів. За оцінками слідства, "Еліта-Центр" привласнила близько 500 млн грн.

Після викриття шахрайств в лютому 2006-го двоє керівників "Еліта-Центру" зникли. Міліція подала в міжнародний розшук громадянина Росії Олександра Волконського та киянина Олега Шестака. Тоді ж гендиректор ТОВ "Фінансово-будівельна група "Еліта-Центр" Ігор Циганок заявив, що нинішня його фірма не має стосунку до групи кампаній "Еліта-Центру" Волконського й Шестака. Із 1652 квартир, незбудованих "Елітою", лише 68 належали Циганкові.

1964 — Ігор Циганок народився в Києві
1986 — закінчив Київську сільськогосподарську академію
1989 — одружився
1989 — створив першу компанію "Інвест-Декор"
1990 — народилася донька Катерина
1994 — із двома партнерами створює ТОВ "Еліта-Центр"
1997 — уперше стрибнув із парашутом, у Бородянці
1998 — народилася донька Анастасія
2005 — продає будмайданчики "Еліти" фірмі Олександра Волконського ЗАТ "БІК"
2006 — у червні Ігоря Циганка затримали в залі суду і доправили в СІЗО

Зараз ви читаєте новину «Засновник "Еліта-Центр" сидить у камері з убивцями і ґвалтівниками. Інтерв"ю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути