Ексклюзиви
понеділок, 22 січня 2007 17:08

"Уночі чути голоси людські"

"У цих камерах люди сиділи. Подивіться — на стінах скільки написів залишилося, — 53-річна Марія Джерелюк із Гайсина Вінницької області показує на обшарпані стіни в підвалі свого будинку. — Їх у війну німці катували, а потім кагебісти. Ми боїмося сюди ходити".

Двоповерховий будинок N6 по вулиці Карла Маркса у Гайсині збудували на початку ХХ століття. Тоді вулиця мала назву Петра Великого, а будинок належав сім"ї графа Севастьянова. Після революції знатну родину виселили. Танцювальну залу, бібліотеку, їдальню та спальні розділили на вісім квартир.

25 липня 1941 року місто окупували німці. У колишньому графському будинку розмістилося керівництво місцевого гестапо. За переказами, у підвалі катували затриманих людей.

Марія Джерелюк відкриває залізні ґратчасті двері. Униз ведуть темні сходи. Там — коридор. Уздовж нього четверо дверей. Люди переконані, що в комірках, де вони зараз зберігають консервацію, 65 років тому були камери для полонених. На дверях металеві засуви, вічка й отвори, через які, припускає Марія Джерелюк, ув"язненим передавали їжу. Під стелею — маленькі віконця.

— Мені одна баба, Люба її звали, розказувала, що як приїхали німці, її заставили підлоги в цьому домі мити, — приєднується до розмови 75-річна Сіма Степанівна, сусідка Марії Джерелюк. — Один раз Люба прийшла зрання, і чує за дверима "гир-гир, гир-гир" — німці між собою говорять, і кричить хтось. Вона в щілинку заглянула, а там офіцери б"ють і водою відливають когось прив"язаного. Вона поняла, шо то — питки. Каже, ноги підкосилися, побігла додому, і аж заслабла від такого. Німці на наступний день прийшли, сказали, шо як не буде прибирати, то розстріляють. То вона мусила йти. І яму, куди тих нещасних скидали, бачила... Страшно тут жити!

Офіцери б"ють і водою відливають когось прив"язаного

Як свідчать надписи у підвалі, людей тут тримали і після війни. Стіни рясніють літерами, які через тріщини важко розібрати: "14 октября. Емельянов Виталий. Родился 1931 года город Кольчугино Владимирской области. Срок 15 лет. 5.10.1954", "Прощайте друзья. Ухожу в Брацлав", "Назаренко А.И. осуж 25 лет и 5 лет поражения в правах".

У 1950-х в будинку N6 був розташований військовий госпіталь. На його територію вхід жителям міста був обмежений.

— У нашій комірці в підвалі ми довго не могли стерти написів кров"ю, — каже 23-річна Тамара Яривчук. — Забілимо, а воно знову проступає.

Мешканці будинку стверджують, що його минуле впливає на їх нинішнє життя. У коридорі вони нібито періодично чують людські крики та стогін, а в деяких кімнатах людям сниться, що їх катують. Улітку в коридорі стільки мух, що неможливо пройти. Їх називають "трупними".

— Великі такі літають — сірі, зелені. Старі люди казали, що кого з убитих звідси вивозили, а кого і просто в яму під полом скидали. Десь може тут трупи ще є, — розмірковує Марія Джерелюк. — Ми ж не знаємо, що там у замурованому приміщенні, під сходами в підвал. Якось, років 20 тому, хлопці зробили дірку. Кажуть, що бачили там рельси, і на них машину з великими гострими спицями. Видно, туди тих нещасних і кидали. Міліція взнала про роздовбаний хід — приїхали й замурували.

— Ми викликали санепідемстанцію — нічого не допомагає. Мухи як літали, так і літають, — підтверджує Тамара Яривчук.

— Мій перший, уже покійний, чоловік Петро, як сюди приїжджав, то не міг спати, — продовжує Марія Джерелюк. — Все зривався вночі, лякався. Казав, щось на груди сідає і дихати не дає.

— Мені казали: як ближче до коридору спати, то серед ночі чути голоси людські, — говорить Сіма Степанівна. — Усю ніч кричать, стогнуть, плачуть...

Тамара Яривчук показує на грядки за будинком.

— Тут навесні земля просідає, прямо з-під ніг тікає, — каже вона. — Мій батько захотів розкопати, чого воно. Дорили зі знайомим до полукруга кірпічного. А тоді приїхали якісь служби, сказали, що то, певно, підземний хід, і зарили назад. Сказали, щоб не лізли більше.

Кілька років тому приїжджав чоловік, який представився нащадком графа Севастьянова. Пропонував усім мешканцям викупити в них квартири.

— Не наш якийсь, з перекладачем був, — згадує Тамара. — Але поїхав — і ні слуху ні духу від нього.

— Ніяких документів про той будинок у нас не збереглося. Тільки те, що люди розповідають, — каже 36-річна працівниця Гайсинського краєзнавчого музею Оксана Карімназарова. — А що хід підземний там є, то я також чула. Він вів до Свято-Покровського храму, який 1935 року більшовики зруйнували.

У будинку "зберігаються" думки загиблих

— Нічого дивного в тому, що відчувають жителі будинку N 6 на вулиці Карла Маркса у Гайсині, немає, — каже біоенергетик із Києва Наталя Сапа. — Будинок огорнутий негативними енергіями. Тіла скинутих у підвал закатованих дають вібрації розпаду тканин, особливо кров. Вони і притягують мух, які сприймають навколишнє середовище на вібраційному рівні. Змити водою чи хлоркою вібрації, а особливо такі, неможливо.
У будинку "зберігаються" емоції та думки загиблих. Мешканці  відчувають їх кожен на своєму рівні сприйняття "тонкого світу". Краще він сприймається вночі, коли фізичне тіло розслаблюється. Тому люди й чують шепіт і зітхання.
Мешканці будинку, як і всі люди, існують у вимірі, де є час і відстань. А душі — у вимірі, де є тільки енергії. Для них час зупинився. І мешканці сприймають відлуння їхніх страждань.
До будинку треба запросити священика, щоб відспівав душі закатованих.

Зараз ви читаєте новину «"Уночі чути голоси людські"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути