Ексклюзиви
вівторок, 30 грудня 2008 18:45

У 2009 році треба остерігатися квартирних злодіїв

Автор: фото: Павло МАГНУС
   Заступник міністра внутрішніх справ Олександр Савченко каже, що на новорічні свята боятися злодіїв не варто. Зростання злочинності прогнозує з 25 січня
Заступник міністра внутрішніх справ Олександр Савченко каже, що на новорічні свята боятися злодіїв не варто. Зростання злочинності прогнозує з 25 січня

За 11 місяців 2008 року міліціонери зафіксували в Україні 98 тис. крадіжок і 23 тисячі грабежів. У країні пограбували приблизно 22 тис. помешкань.

— Ми не можемо сказати, що в зв"язку із фінансовою кризою кількість злочинів зросла, — каже Олександр Савченко, 51 рік, заступник міністра внутрішніх справ України. — На різдвяні свята їх кількість теж не зміниться. Їх скоюватимуть здебільшого в стані алкогольного сп"яніння. Крадіжок буде небагато, бо злочинці теж відпочивають і вкрали до Нового року все, що могли.

На новорічні свята найчастіше грабують міські квартири.

— Більшість людей покидають свої домівки і їдуть до родичів у села, — пояснює заступник міністра. — А в селі ж один одного знають. Якщо і з"явиться невідома машина чи людина, це одразу помічають.

Зростання злочинності правоохоронці прогнозують із кінця січня 2009 року.

— Різко зросте після 25 січня, коли всі повернуться до нормального життя, — уточнює Олександр Ілліч. — Найбільше зачепить Західну Україну. Це пов"язано із тим, що на свята додому повернуться заробітчани. Злочинці думатимуть, що вони привезли багато грошей, от і грабуватимуть.

Злочинці вкрали до Нового року все, що могли

Міліціонери радять уберігати своє житло від злочинців. На Новорічні свята не впускати невідомих людей, навіть Дідів Морозів.

— Справжнього стрибка злочинності ще й не було, — додає Олег Грицунік, заступник начальника управління Державної служби охорони в Києві. — Зараз економічна криза, люди залишаються без роботи. 2009 року шукатимуть шляхи виживання. Нападатимуть і грабуватимуть навіть ті, хто за вихованням, освітою, мораллю не є злочинцями. Он нещодавно таксист напав на автомобільну заправку. У нього не було грошей платити за кредит. Навіть не знав, що на станції є охоронець.



Що робити, щоб квартиру не пограбували

— Перевірте надійність вхідних дверей. Укріпіть одвірки, двері, по можливості — встановіть подвійні. Поставте замок подвійної секретності і додатковий на відстані не менше 20–25 см від головного.

— Замініть дерев"яні вхідні двері металевими. Перевісьте їх так, щоб вони відчинялися назовні.

— Не відчиняйте незнайомим. Вхідні двері обладнайте вічком і запобіжним ланцюжком. Завжди використовуйте їх.

— Установіть металеві ґрати на вікнах квартири, яка розташована на першому поверсі або поряд є пожежні драбини, труби газифікації тощо.

— Зробіть яскраве освітлення перед вхідними дверима. Це дозволить розгледіти гостя.

— Не залишайте незамкненим сходовий майданчик.

— На вхідних дверях під"їздів установіть кодові замки, домофони — переговорно-запірні пристрої.

— Не давайте свою адресу та домашнього телефону без потреби.

— Якщо даєте оголошення про продаж речей — не вказуйте домашньої адреси та інформації, з якої можна зрозуміти, коли вас немає вдома.

— Вимикайте телефон, коли надовго залишаєте помешкання. Регулятор дзвінка вхідних дверей установіть на мінімум. Залишіть голосно ввімкнене радіо.

— Якщо гість назвався працівником комунальної служби, а ви його не викликали, то відчиняйте двері тільки на запобіжний ланцюжок. Перевіряйте службове посвідчення, прізвище уточніть у диспетчера відповідної служби.

— Не приймайте пропозицій від сторонніх людей стосовно ремонту помешкання чи техніки. Користуйтеся послугами лише знайомих майстрів або спеціальних офіційних фірм.

— Накажіть дітям, щоб озиралися, коли йдуть по сходах. Якщо побачать незнайомця, то нехай чекають сусідів і просять їх провести.

— Якщо ви вдома й чуєте, що двері вашої квартири відмикають чи зламують — телефонуйте в міліцію. Приверніть увагу сусідів галасом.

За статистикою правоохоронців, укріплені квартири знижують ризик пограбування наполовину.

— Дев"яносто відсотків того, що ваше майно буде збережене, дає сигналізація, — каже Олег Грицунік. — Мінімальна система обладнання помешкання обійдеться в 2,5 тис. грн. Плюс щомісячна абонентська плата. Є дешевший метод, так звані ревуни. На дверях чи вінках квартири встановлюють датчики, які спрацьовують за кілька секунд після відкриття. Якщо їх вчасно не відключити — спрацьовує гучна сигналізація, яка відлякує злодіїв. Коштує такий пристрій близько 300 грн. Знаємо випадок, коли такий ревун так налякав злодія, що той став заїкатися. Так односельці його вирахували.

Що робити, коли квартиру обікрали:

— не заходити всередину;

— терміново викликати міліцію;

— звернутися за допомогою до сусідів;

— перевірити чи в помешканні є сторонні, наглядати за квартирою до приїзду міліції. Якщо побачите злочинців — запам"ятайте їхні прикмети, одяг, марку, колір і номерний знак автомобіля, на якому вони зникли

Зараз ви читаєте новину «У 2009 році треба остерігатися квартирних злодіїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути