пʼятниця, 13 серпня 2010 05:35

Священики торгують трунами

Автор: фото: Володимир ЧОС
  Священик православної церкви Московського патріархату Іван Жигало освячує мотоцикли байкерів у райцентрі Городище Черкаської області. У молодості він сам їздив на ”Яві”. Фото 2009 року
Священик православної церкви Московського патріархату Іван Жигало освячує мотоцикли байкерів у райцентрі Городище Черкаської області. У молодості він сам їздив на ”Яві”. Фото 2009 року

У райцентрі Городище Черкаської області закриваються заклади, які справляли поминальні обіди, продавали труни, вінки. Віднедавна такі послуги надають місцеві священики.

— У липні не було жодного замовлення, — каже 54-річна Катерина Міщенко. Вона має кафе на 120 місць. — Вісім років працювала, розбудувала приміщення, трьох людей на роботу взяла. Усе зароблене вкладала, думала, на пенсії буде стабільний заробіток. А тут тобі на! Усі обіди тепер у церквах. Люди йдуть до священика відспівати, а він їм свої послуги пропонує. Хто ж відмовить? І податків він не платить.

До кінця місяця вона планує звільнити працівниць. Приміщення кафе виставляє на продаж. До цього щомісяця платила до бюджету 5 тис. гривень.

Надія Губата п"ять років тримала магазин ритуальних послуг. Нещодавно крамницю закрила.

Десять підприємців поскаржилися на священиків губернатору. Ті, мовляв, використовують методи нечесної конкуренції.


У Городищі працюють три православні церкви — дві Московського і одна Київського патріархату. У перших правлять брати Іван і Богдан Жигали. Поряд із церквою звели їдальні для поминальних обідів.

— Статут церкви дозволяє нам заробляти, — каже 50-річний Іван Жигало. — Ми біля церкви організовуємо обіди, пропонуємо труну й автомобіль. Це підприємці на покійниках заробляють, а в церкву гроші йдуть, як пожертви. Я за те, щоб ритуальними послугами займалися лише церкви.

Його дружина показує простору їдальню, кухню, мийки, посуд. Каже, що санепідеміологи назвали їхній заклад найкращим у місті.

У Спаській церкві Київського патріархату обіди не справляють і трунами не торгують.

— Якби моя воля, то я би взагалі припинив ці обіди, — каже настоятель 33-річний Миколай Мохнацький. — Бо людям і так важко, а тут ще зайві клопоти. Щодо колег, то Біблія не забороняє, але всьому має бути межа.

— Для нас немає різниці — торгує священик чи фізична особа-підприємець, — каже начальник городищенської податкової адміністрації 47-річна Ірина Білан. — Церква — юридична особа, теж платить податки. А якщо люди перестали йти до підприємців, то хай ті переглянуть якість і ціни своїх послуг. Вони ж беруть за обід до 70 гривень із людини, а в церкві —  38.

Городяни кажуть, що брати Жигали не платять податків. Мовляв, товаришують із Володимиром Коломійцем — першим заступником головного податківця області.

Нещодавно дружина священика Богдана Жигала зареєструвалася підприємцем.

Зараз ви читаєте новину «Священики торгують трунами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути