середа, 27 липня 2011 06:00

"Сьогодні за хабарі ще торгуємо, а що буде завтра?"

Автор: фото з сайта www.zr.com.ua
  До Деміївського ринку столиці охоче з’їжджаються мешканці довколишніх сіл. Намагаються продати городину
До Деміївського ринку столиці охоче з’їжджаються мешканці довколишніх сіл. Намагаються продати городину

Жителі мегаполіса дедалі рідше дозволяють собі якісні овочі. Їх просто не можуть купити. Людей із сіл, котрі продають городину з асфальту, ганяє міліція. А посередники на ринках завищують ціни. Не легше і селянам. Пробитися на міські торговельні майданчики не можуть, а перекупники скуповують у них овочі за копійки.

Залагодити ситуацію мала б система весняно-осінньої торгівлі, яку взялися організувати районні адміністрації Києва. Ідея нібито непогана: влада бюджетним коштом облаштовує павільйони, у яких продають городину селяни. Та оскільки місць охочим не вистачало, влада почала брати за це гроші. Спочатку до селян підходили діловиті чоловіки та пропонували: "Заплатіть пристойну суму "в кишеню", а тоді вам дозволять внести символічну плату до каси". Згодом виготовлені державним коштом павільйони передали в оренду приватній фірмі. Кажуть, найактивніше така схема працює у Голосіївському районі столиці. А її автором є голова місцевої райдержадміністрації Олександр Незнал.

Намагаємося перевірити версії. Ідемо до Деміївського ринку в Києві. У вихідний тут жвава торгівля. Пояснюємо продавцям наше завдання.

— Ви журналіст і будете писати, як нас обкрадають? Правильно! Ми вам все розкажемо. Аби "відбити" суму, яку від нас вимагають, тут не огірками, а зброєю треба торгувати, — говорять продавці. Однак бачать диктофон, і завзяття пригасає. Називатися відмовляються. Просять прийти завтра, обіцяють організувати зустріч із керівником ініціативної групи.

Приходимо наступного дня. Торговці підводять до свого керівника. Той теж просить не писати його імені:

— Зрозумійте правильно. Сьогодні за хабарі ще торгуємо, а що буде завтра, як усе розкажемо? Поїдемо додому?

Вирішуємо змінити тактику. Використовуємо метод маски. Колега купує в супермаркеті картоплю й огірки і вдає селянина:

— У мене по мішку одного й другого. Завтра ще підвезу. Підкажіть, де можна стати і кому платити.

— Якщо два мішки, то стань біля переходу. Даш міліціонеру двадцятку і продаси. А якщо заплатиш за місце тут, то ця торгівля тобі не окупиться, — каже продавщиця Олена, яка розкладає ящики із кабачками, перцем, помідорами. — Ми тут до осені думаємо торгувати, то нам є смисл платити.

— Щоб тут місяць торгувати, треба заплатити 3 тисячі гривень, — каже інший, називається Ігорем. — Дорого, але якщо багато продаєш, то й собі заробиш. Із малими партіями сюди нема чого пхатися.

— А кому платити? — допитуємося.

— Спочатку треба "вступні" дати, — пояснює Ігор. — Є одна людина від Школьної. З тим чоловіком можна домовитися, він вирішує всі питання. Домовишся, тобі дадуть місце, і аж тоді будеш платити оренду.

Продавці говорять, на початку весни оголошення про оренду формально безкоштовних торговельних павільйонів від приватного підприємця Школьної були в інтернеті. Потім їх зняли. Школьна — родичка голови Голосіївської РДА Олександра Незнала. Виявили цікаву схему надприбуткового бізнесу: чиновник вкладає у справу державні кошти, а взамін отримує приватний прибуток. Через це втрачають і селяни, і городяни. Одні не можуть продати овочі, другі — купити їх за доступною ціною.

Посадовці, які відповідають за весняно-осінню торгівлю, зокрема керівники Голосіївської райдержадміністрації, відмовилися бодай щось пояснювати.

Зараз ви читаєте новину «"Сьогодні за хабарі ще торгуємо, а що буде завтра?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути