середа, 18 жовтня 2017 07:35

"Розбив вікно і вскочив усередину. Навпомацки шукав людей"

— Близько полудня порався по господарству. Чую, щось стріляє. Прикинув, що це може бути шифер. Потім полум'я побачив, — каже 45-річний Михайло Опанасюк із села Березівка Хорошівського району на Житомирщині.

Узяв старшого сина й мотоциклом поїхали до місця пожежі. Хата горіла вовсю.

3 жовтня із сином 20-­річним Олександром Опанасюком урятували з палаючого будинку двох односельців. Пожежа почалася з веранди — від електричної плитки. Її господарі забули вимкнути. Горіла вся покрівля.

— Полихало, як спічка. Дошки на криші сухі, ще й із руберойдом. Врятувало, що стіни цегляні, — продовжує Михайло Дмитрович. — Коли приїхали, до будинку позбігалися сусіди. Казали, всередині є люди. З другого боку хати було менше полум'я. Розбив вікно і вскочив усередину. Навпомацки шукав людей. Звав їх, але ніхто не відповідав.

У будинку були 54-річний Юрій та його мати 83-річна Ганна Ковальчук.

— Спочатку натрапив на бабушку. Передав її Сашкові. Сказав віднести подалі, бо не знали, чи є в хаті газовий балон. Жінка добре хапанула диму, на вулиці трохи оклигала. Потім попід руки витяг Юрка. Він був напідпитку. Не розумів, що відбувається, — розповідає Михайло Опанасюк. — На все потратили хвилин 10–15. Думав лише, щоб успіли всіх врятувати. Ще переживав за сина. Але малий не розгубився. Видно, у мене вдався — одчаянний. Я 22 роки працював експертом-криміналістом. Різні ситуації бачив — ДТП, трупи, вбивства. Колись із колегами теж витягнув чоловіка з пожежі. Можливо, той досвід поміг. Швидко прибігли рятувальники, які живуть в Березівці. Валерій Покровський і Роман Рихтер були на місці ще до приїзду пожежної бригади.

— Тоді був вихідний. Коли прийшов, постраждалих уже витягли. Заліз до кімнати, повикидав одежу з ліжка і шкафа. Дістав постільну білизну, консервацію. Щоб у людей речі не погоріли. Потім колегам допомагав набирати воду для гасіння вогню, — говорить 42-річний Валерій Покровський, диспетчер Державної служби з надзвичайних ситуацій у районі. — Людей врятувало те, що пожежа почалася вдень. Уночі сусіди могли не помітити полум'я.

Рятувальники погасили вогонь за 2 год. Веранда й покрівля вигоріли вщент. Ганну та Юрія Ковальчуків оглянули лікарі. Їхній стан задовільний. Односельці кажуть, брат Ганни купив їм будинок у сусідньому селі.

Зараз ви читаєте новину «"Розбив вікно і вскочив усередину. Навпомацки шукав людей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути