Ексклюзиви
вівторок, 06 листопада 2018 07:30

Померла Катерина Гандзюк

4 листопада після трьох місяців лікування в столичному опіковому центрі померла 33-річна Катерина ­Гандзюк. У неї відірвався тромб, за попередніми даними. Була радницею міського голови Херсона, виконувала обов'язки керуючої справами виконкому, координувала роботу Центру політичних студій та аналітики.

На Катерину напали поблизу під'їзду власного будинку вранці 31 липня. Невідомий вибіг з-за кущів, вилив на неї літр концентрованої сірчаної кислоти й утік. Отримала хімічні опіки понад 30% тіла — голови, обличчя, лівої руки й ноги, передньої частини грудної клітки, лівого ока. Її госпіталізували до реанімації. За добу перевели на лікування до столиці. Надали державну охорону.

Катерина Гандзій перенесла майже два десятки операцій. Лікарі зберегли їй зір, частково пересадили шкіру.

Слідство розглядає кілька версій нападу. Основні — службова діяльність і громадська позиція Гандзюк.

— Познайомилися з Катею на одному з антикорупційних тренінгів. Вона заря­джала енергією всіх навколо, — згадує вінничанка Таїсія Гайда, 43 роки. — Відсіч опонентам давала легко й невимушено. Була справжнім бійцем. Вселяла надію, що систему вдасться поміняти.

Катерина Гандзюк виступала проти проросійських чиновників і окремих представників поліції. Критикувала силовиків за бездіяльність у боротьбі з сепаратистськими групами в регіоні.

Підозрюваних у нападі затримали наприкінці серпня. Це — п'ятеро учасників АТО, розвідників "Української добровольчої армії": В'ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Микита Грабчук і Сергій Торбін. Останнього звинувачують в організації злочину. Виконавцям заплатив по $500, за даними слідства. Хто замовник — невідомо.

"Катя не пережила жорстокого нападу, від якого система намагалася відмахнутися. Так, убивць і організатора знайшли. Після протестів. Але в кінцевому підсумку в них усе вийшло: вони хотіли її вбити — і зробили це", — написав у "Фейсбуці" народний депутат 37-річний Мустафа Найєм.

Після смерті Катерини справу перекваліфікували на умисне вбивство, повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко. Слідчі допитали 367 людей, провели 21 експертизу, 26 оглядів і дев'ять обшуків, перевірки на детекторі брехні та інші процесуальні дії. Замовника вбивства встановлює Служба безпеки України. Доказова база про організатора й виконавця злочину зібрана і найближчим часом буде передана до суду, каже голова Національної поліції Сергій Князєв.

У теперішньому вигляді справу не можна передавати до суду, вважає адвокат Євгенія Закревська:

— Виконавцям не змінили підозру й не додали ознаки замовлення. Без цього неможливо притягнути до відповідальності замовників, яких розшукують в рамках іншого провадження, відкритого СБУ. Вони можуть обвинувачуватися тільки один раз.

Катерина Гандзюк була заміжня за бізнесменом Сергієм Денисовим, дітей подружжя не мало. Батьки жінки живуть у Херсоні.

4 листопада о 19:00 у кількох українських містах влаштували акції пам'яті Катерини Гандзюк. Люди збиралися біля управлінь поліції, запалювали лампадки, тримали червоні плакати з надписом: "Хто замовив убивство Каті Гандзюк?" Вимагали завершити слідство і встановити замовників злочину.

Анна БОВА

Зараз ви читаєте новину «Померла Катерина Гандзюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути