вівторок, 15 січня 2008 07:01

Під Ощадбанком помер Петро Самар

Уранці 10 січня до Ощадбанку прийшов за пенсією 76-річний Петро Самар із райцентру Ладижин Вінницької обл. О десятій у приміщенні був гурт людей. Вони реєструвалися, щоб отримати втрачені вклади.

У черзі Петрові Пилиповичу стало зле. Він хотів вийти на свіже повітря, однак не зміг протиснутися крізь натовп.

— Люди визвали "скору", але ніхто не вивів його на вулицю, — розповідає 58-річна Марія Кравчук, сваха Петра Пилиповича. — Люди не хотіли покидати черги. Він вийшов за двері. Хотів сісти на лавочку на алеї, але впав біля каси. Із носа бризнула кров. Ніхто його не підняв. Казали, що не можна чіпати до приїзду міліції.

Петро Пилипович родом із села Заозерне Тульчинського району Вінницької обл. У молодості виїхав на заготівлю лісу до Росії. Там оженився на місцевій Ользі, яка виховувала сина Валерія. Хлопчика чоловік усиновив. Із дружиною виховав власних синів Андрія, Миколу та доньку Світлану. Коли вийшов на пенсію, подружжя повернулося до України. У Росії залишився лише Валерій. Дружина Петра Пилиповича померла шість років тому.

Після її смерті чоловік мешкав із донькою у двокімнатній квартирі в Ладижині.

Ховали Петра Самара 12 січня.

— Батько був здоровою людиною, — плаче 49-річний син Андрій. Він військовий. — Ніколи не хворів. Настільки крепким був, що всім у селі дрова заготовляв. Бензопилкою вправлявся як ніхто інший.

Півчі заводять церковну пісню над тілом. Донька Світлана, 50 років, товарознавець, починає плакати. Андрій обіймає сестру за плечі. Потім із Миколою, який працює механіком, розпоряджаються, як нести труну з батьком. Світлана вмивається холодною водою, щоб лице не запухало від сліз.

— Ви уявляєте, що таке натовп? — жінка зав"язує коси чорною хустинкою. — Він просився вийти, а його виштовхали. Батько впав лицем униз. Такі синяки мав — страшно дивитися. Кров ішла вухами й носом. У "швидкій" написали, що була серцева недостатність.

— Це все ця, з косою. Вона винна у смерті нашого батька, хоч і не прямо, — сердиться Андрій. — Якби не ці гроші, був би живий.

Комісія Ладижинського міськвиконкому розслідувала смерть Петра Самара. Його загибель не пов"язують із видачею вкладів.

Ощадбанк України виплачує гроші своїм вкладникам із минулої п"ятниці. Ощадкнижки реєструють із 8 січня. Для цього необхідно прийти до банку, заповнити заяву, надати ксерокопії паспорта, ідентифікаційного коду та ощадкнижку. Якщо вона втрачена, відкривають інший рахунок, куди переведуть гроші й видадуть нову книжку. За три дні після реєстрації гроші надійдуть на нього. Людям, які зберігали на одній ощадкнижці менше тисячі рублів, повернуть усю суму. Тим, хто мав більше, — лише тисячу гривень.


Вкладники розбили голову адміністраторці


Зранку 10 січня біля столичного відділення Ощадбанку, що на вул. Пушкінській, 45, зібралося кілька десятків людей. До них вийшла адміністраторка.

— Наталі — 54 роки, вона інвалід, без нирки, — розповідає "ГПУ" керівник Печерського відділення Ощадбанку Микола Вишневський, 48 років. — Вийшла і сказала не переживати — зареєструються всі.

Натовп звалив жінку з ніг. Вона вдарилася головою об куток дверей. Наталі надали першу медичну допомогу, і через чотири години вона продовжила працювати.

Того ж дня у столичному відділенні Ощадбанку на вул. Заньковецької, 4 завідувачку філією збили з ніг. Вона теж спробувала втихомирити чергу вкладників.

— Я сам вкладник і не спішу забирати гроші, бо все одно їх отримають усі, — каже Микола Вишневський. Нині у відділеннях Ощадбанку України виплачують кошти з понеділка по середу, а з четверга по суботу реєструють вкладників.


Олена ВАЛЬЧУК




Серце Анатолія Янова зупинилося в черзі


Серце 68-річного Анатолія Янова зупинилося 11 січня, коли він стояв у черзі біля відділення Ощадбанку в Хортицькому районі Запоріжжя. Чоловік чекав компенсацій за втрачені вклади. У міліцію про смерть повідомили о восьмій ранку.

— Він стояв у черзі, а потім різко відійшов. За кілька хвилин знепритомнів. Лікарі "швидкої" зафіксували смерть, — каже виконувач обов"язків начальника райвідділу міліції Олег Недужка.

Янов не вперше приходив за виплатами. 8 січня він простояв у черзі весь день.


Галина ОСТАПОВЕЦЬ

Зараз ви читаєте новину «Під Ощадбанком помер Петро Самар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути