Ексклюзиви
середа, 01 жовтня 2008 07:06

Олександр Стащук оголосив голодування

36-річний Олександр Стащук із міста Торез Донецької області п"є лише підсолоджену воду. 20 вересня він оголосив голодування. Вимагає, щоб опікунська рада віддала на виховання хвору на рак доньку Василину.

— Хай прореагують на мої вимоги, — обурюється Стащук. — Мене не влаштовують їхні відписки. Я маю право захищати права своїх дітей у Верховному суді України. Маю право бачитися і виховувати доньок. Хай зобов"яжуть матір виконувати вимоги лікарів — обстежувати доньку в столичному Інституті трансплантації органів та Інституті онкології.

Олександр Стащук працює фельдшером у пожежній частині. Отримує 1,5 тис. грн, підробляє. Мешкає у двокімнатній квартирі. Із дружиною Іриною, 34 роки, виховували двох доньок. Владиславі — 5 років, Василині — 2 роки 9 місяців. Молодша дівчинка хвора. У неї збільшений язик, коротша права нога, сколіоз. Позаторік виявили рак печінки.

Батько збирав гроші на лікування Василини. Улітку 2006-го виступив на місцевому телебаченні із проханням допомогти. Завдяки пожертвам відвіз доньку до Києва. В Інституті хірургії і трансплантології Академії медичних наук дівчинці видалили 75% печінки.

— Хвора дитина — це біда, — каже Світлана Шендеренко, хрещена мати доньок Стащука. — Іноді вона зближує, іноді — навпаки. У Саші й дружини, на жаль, другий випадок.

Торік улітку чоловік посварився з дружиною.

— Доньку треба було везти на чергове обстеження, — пояснює він. — А жінці важко 100 метрів до дитячої поліклініки пройти, куди там до Києва везти. От я і став поганий, бо напрягаю.

Подружжя розлучилося. За вироком міського суду діти залишилися з матір"ю. Апеляційний суд не змінив вирок, Верховний справу не переглядав.

— Хоча батько активніше переймається хворобою доньки, — зазначає Валентина Шевченко, завідувачка дитячого відділення Торезької міської лікарні.

Ще весною у доньки була збільшена печінка, а в липні — рак третьої стадії

— Рак — непередбачувана хвороба, розвивається швидко, — каже Олександр Стащук. — Ніхто не може гарантувати, що завтра він не почне прогресувати. Он ще весною 2006 року у доньки була збільшена печінка, а в липні — рак третьої стадії.

Фельдшер упевнений, що колишня дружина не достатньо доглядає за дитиною. Дівчинці треба було носити ортопедичне взуття, щойно почне ходити. Однак із цим запізнилися на чотири місяці.

— Про направлення до протезного заводу дізнався лише 27 грудня торік, — обурюється чоловік. — 17 січня замовив взуття. З"явилося воно в нас у лютому. Через несвоєчасне звернення до ортопеда аномалія правої ноги погіршилася, порушився опорно-руховий апарат. Обстеження на рак відкладається вже другий рік! Все тому, що на стаціонар не кладуть дітей з батьком, а мама пропускає терміни.

Стащук планує оскаржувати рішення українського суду у Страсбурзькому суді.

— Заявлю на всю Європу, що в Україні існує дискримінація за статевою ознакою, —  говорить фельдшер. — Згідно з Конституцією права батьків рівні, а на практиці їх порушують органи опіки й суди. Щоб провідувати доньок, написав близько двох десятків заяв. Зрештою отримав час, коли мені зовсім незручно. Я ж чергую подобово.

Стащук половину заробітків віддає на аліменти. Каже, його голодування помітили лише колеги, інші ігнорують.

— Крутиться голова, але поки терплю, — зізнається. — Свій стан поки контролюю, тиск нормальний. Схуд на 8 кілограмів. Важу 81 кілограм при зрості 1,9 метра. Учора попав у лікарню з тиском і вірусом. Підхопив його десь, бо імунітет ослаб.

Матір Василини упевнена, що колишній чоловік перебільшує. Жінка не працює, доглядає доньок.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Стащук оголосив голодування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути