вівторок, 22 квітня 2008 07:07

Олега Рибчака звинувачують у вбивстві сусіда

Автор: фото з сімейного архіву Сидорів
  Олег Рибчак (сидить за столом) разом із двоюрідними сестрами, братом Володимиром (стоїть), бабусею і дідусем у хаті в місті Жидачів Львівської області
Олег Рибчак (сидить за столом) разом із двоюрідними сестрами, братом Володимиром (стоїть), бабусею і дідусем у хаті в місті Жидачів Львівської області

У вбивстві 40-річного Ігоря Максиміва з міста Жидачів Львівської області звинувачують його сусіда, 18-річного Олега Рибчака. Хлопець перебуває у Дніпропетровській психіатричній лікарні.

— Спочатку я й сам не вірив онукові. Думав, убив — сиди в тюрмі, — каже 64-річний Олег Сидор, дід Рибчака. — Але тут неозброєним оком видно, що він до того не причетний.

Хлопця виховували дід Олег та баба Софія Сидори. 38-річна мати Лілія живе окремо. Батька Василя торік поховали. Є брати Володимир, 17 років, та 7-річний Віталій.

14 січня торік до Олега прийшли 18-річний товариш Тарас Радик та сусід Ігор Максимів. Останній торгував деревиною. Він запропонував хлопцям заробіток. Утрьох пішли в напрямку продуктової крамниці. Максимів додому не повернувся. Вранці наступного дня його тіло знайшли під старим автомобільним мостом. Міліціонери одразу затримали Рибчака та Радика.

— Ввечері Олег прийшов додому з Тарасом. Той попросився в нас переночувати, — згадує 59-річна Софія Сидор. — Ми були не проти. На другий день ідемо з онуком по вулиці, а тут підходять два міліціонери і забирають його. "Куди ви його ведете?" — закричала не своїм голосом. Один пообіцяв, що онук повернеться за 10 хвилин, а тримали десять місяців.

19 днів Олег перебував в ізоляторі тимчасового тримання. Родичів до нього не пускали. Хлопець зізнався у вбивстві. Потім його перевели до СІЗО. З Радика зняли підозри й відпустили.

— Мотивів убивства в Олега не було ніяких, — переконаний Олег Сидор. — Тараса цікавила мобілка Максиміва. Згодом її у нього ж і знайшли, але чогось звинуватили онука. У райвідділі його били. Він підписав зізнання, коли з вух і носа потекла кров. Наш адвокат казав, що на Олега хотіли ще три крадіжки повісити. Мовляв, і так сидітиме. Взамін обіцяли солодке життя в тюрмі, повій у камеру.

Під час слідства працівники Жидачівського райвідділу зустрілися з Василем Рибчаком. Забрали з хати три ножі. Запевняли, що одним із них Олег убив Максиміва. Однак хлопець не жив із батьком і рідко заходив до нього.

— Свідки бачили, що на тілі вбитого не було ножових ран. Очевидно, помер від удару, як падав з мосту, — веде далі Олег Іванович. — Зять про те розказав у кафе і додому не вернувся. Знайшли його на дорозі з проламаним черепом.

Десять місяців Олег провів у слідчому ізоляторі. Суд визнав хлопця хворим. Його відвезли до Дніпропетровської психіатричної лікарні суворого нагляду. У характеристиці  написали, що він прогулював школу, не закінчив ПТУ й погано орієнтується в часі.

— Чого тільки не навигадують, — махає рукою Софія Григорівна. Жінка показує копії атестату про середню освіту та водійських прав онука. 2006 року Олег Рибчак вступив на заочне відділення Бережанського агротехнічного інституту.

— При вступі Рибчак складав письмові іспити з математики та української мови, — зауважує методист заочного відділення інституту Ігор Тичківський, 55 років. — Отримав "трійки", але був зарахований до числа студентів.

Психічних відхилень у поведінці Олега студенти та викладачі не помічали. На комісії при районному військкоматі його також визнали здоровим.

Нещодавно Олег та Софія Сидори провідали онука.

— У нього на голові шрами від побоїв залишилися. Їх не було раніше, — плаче жінка. — Наш Олежик здоровий, але його можуть зробити хворим.

Зараз ви читаєте новину «Олега Рибчака звинувачують у вбивстві сусіда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути