Ексклюзиви
середа, 23 вересня 2009 07:51

Навколо "АероСвіту" відбуваються дивні маневри

Звільнення Валентини Семенюк із посади голови Фонду державного майна (ФДМ) України було багатообіцяючим. Але воно не виправдало надій на те, що приватизація в нашій країні перестане сприйматися в тісному зв"язку з поняттям "корупція". Минуло більше як півроку з моменту зміни керівництва фонду, а в ньому, як і раніше, віддають перевагу праці на користь авторитетних осіб, а не держави.

Переконатися в цьому дає змогу аналіз ситуації з оцінювання державного пакета акцій товариства "Авіакомпанія "АероСвіт", який Фонд вирішив продати на початку вересня. Сьогодні ці акції розподіляються так: державі в особі ФДМ належать 22,3% акцій, 38% — нідерландській компанії Gilward Investments B. V., приблизно 25% — "ГенАвіаІнвест", 9,8% — "Укрінфоконсалт" і 4,8% — компанії "Бюро". Майже чверть активів найбільшої в Україні авіакомпанії відомство виконувача обов"язків голови ФДМ Дмитра Парфененка чомусь запропонувало реалізувати за ціною майже в 15 разів меншою, ніж вартість однієї земельної ділянки, що належить "АероСвіту" в кримському Форосі.

Керівництво Фонду держмайна вважає, що сьогодні для держави є сенс продати свою частку в "АероСвіті" за 17 млн грн. Тоді вартість усієї компанії має становити 75,9 млн грн. Але це нереально, адже "АероСвіт" здійснює 40% пасажирських авіаперевезень в Україні, а це — суми на мільярди доларів.

Задуматися про те, що у ФДМ зріє чергова приватизаційна фальсифікація, а саме продаж державної власності по "знижках" для зацікавлених осіб, варто через низку обставин. Хоча б тому, що оцінювання державного пакета акцій "АероСвіту" довірили консалтинговій фірмі "Острів", яка вже відзначилася заангажованим і непрофесіональним оцінюванням акцій великих компаній і підприємств — наприклад, "Кримобленерго". Для того, щоб засумніватися в коректності висновків "Острова" щодо вартості держпакета акцій "АероСвіту", досить звернути увагу на специфічне минуле фірми-оцінювача. Вона ніби навмисне здійснила довірене їй оцінювання так, щоб вартість акцій авіакомпанії не могла піднятися вище за визначений мінімум, щоб заощадити значні кошти потенційного покупця.

У Фонді держмайна зріє чергова приватизаційна фальсифікація — продаж державної власності по "знижках" для зацікавлених осіб

На момент оцінювання акцій авіакомпанії "АероСвіт", що належать державі, "Острів" не мав можливості отримати повну й об"єктивну інформацію. Ціну 22,3% активів "АероСвіту" визначили перед проведенням зборів його акціонерів, на яких мали розглядати питання про виплату дивідендів за 2007 рік. У разі оголошення про виплату дивідендів, акції компаній зазвичай дорожчають, тому незрозуміло, чому "Острів" вважав за краще зробити висновки про вартість визначеного для продажу пакета до зборів акціонерів. Поспішність простежується і в тому, що висновки про стан фінансових справ і ринкові позиції "АероСвіту" оцінювачі "Острова" зробили в період, коли було рано підбивати підсумки діяльності компанії за літній сезон. Авіаперевезення мають сезонний характер і період поїздок на курорти є найбільш завантаженим для "АероСвіту". Проте уповноважений ФДМ оцінювач не дочекався повного підсумку діяльності компанії за найприбутковіший період. Тобто при оцінюванні акцій він обмежився неповними даними про роботу компанії.

Викликає сумніви не тільки позиція консалтингової фірми "Острів". Дивує нелогічна згода Фонду держмайна з результатами здійсненої оцінювачами роботи. Велика авіакомпанія, яка відповідає жорстким вимогам "Міжнародної асоціації повітряного транспорту", належить "Асоціації європейських авіакомпаній", яка обслуговує наймасштабнішу маршрутну мережу в нашій країні, — за результатами оцінювання держпакета акцій фактично визнана ФДМ компанією середньої руки, якимись "місцевими авіалініями". Тож Фонд держмайна свідомо занижує вартість активів великої прибуткової компанії і, таким чином, намагається створити комусь "пільгові" умови при продажу держпакета акцій. Такі рішення ухвалюють посадові особи не нижчі за рівнем голови Фонду. Отже, Дмитро Парфененко діє на користь конкретної комерційної структури, яка хоче придбати значну частину активів "АероСвіту". І навряд чи він це робить за "спасибі". Якщо все насправді так, виконувач обов"язків голови ФДМ грає з вогнем, уплутуючись у корупційну інтригу. Лобіюючи приватні інтереси під час продажу держпакета акцій "АероСвіту" і провокуючи цим ненадходження до держбюджету реальної суми від операції, Дмитро Парфененко діє всупереч державним інтересам України. Крім того, дискредитує не лише себе і Фонд держмайна, а й чинний уряд.

Залишається сподіватися, що державні акції компанії "АероСвіт" все-таки продадуть на конкурсній основі і за обґрунтованою ціною. А також буде поставлене питання про зміну виконувача обов"язків керівника ФДМ на особу, яка діяла б на користь державної скарбниці.

Зараз ви читаєте новину «Навколо "АероСвіту" відбуваються дивні маневри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути