Ексклюзиви
середа, 29 грудня 2010 10:13

"Ми зробили собі квартири, і тепер нас можуть вигнати"

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Світлана Шадурська
Світлана Шадурська

Підприємство "Кам'янський машинобудівний завод" подало позов до суду на мешканців свого гуртожитку в Кам'янці Черкаської області. Ті відмовляються укладати договори найму кімнат.

— Хочуть, щоб ми погодилися визнати себе наймачами, — каже 51-річна Світлана Шадурська. — Але ж ці квартири ми зробили собі самі, думали приватизувати.

5-поверховий цегляний гуртожиток заводу — у центрі Кам'янки, зведений 1972 року. Поряд — парк, алеї з пам'ятниками. У будинку живуть півтори сотні теперішніх і колишніх працівників. 1998 року завод дозволив дев'ятьом родинам перебудувати кімнати під квартири.

— Ми зробили собі повноцінну квартиру, а тепер нас можуть вигнати, — Світлана Шадурська запрошує до свого помешкання. Живе з чоловіком і донькою 22-річною Катериною. — Дві кімнати, окремі ванна і туалет, пристойна кухня. На цю квартиру пішли роки нашого життя і всі гроші. Маємо ордер на поселення. Нам обіцяли, що дадуть приватизувати. А тепер що?

— Мій чоловік 14 років проробив у заводі, а квартиру так і не получив, — до розмови приєднується 45-річна Людмила Темна. — На заводі нам сказали: оформляйте всі папери, устраюйте житло, переробляйте і приватизовуйте. Ми були раді, два роки перестроювали. На будівництво й оформлення пішло 4 тисячі доларів. Хотіли оформить акт на приватизацію, та не дають. Кажуть: відокремте своє крило, комунікації, воду, стоки. Але ж для цього треба мільйони. Ставлять нас у такі рамки, що нікуди діватися. Електрики проти підведення нам окремих ліній.

Керівництво заводу пропонує мешканцям укласти договори найму. Люди відмовляються їх підписувати, бо в угодах сказано, що завод може в односторонньому порядку виселити наймача.

— Я не хочу нести відповідальність за те, що наробили в гуртожитку під час перепланування, — каже директор заводу Володимир Гецько, 44 роки. — У мешканців тих квартир є дозвіл на перебудову від заводу, але немає дозволів від пожежників, архітекторів. Невідомо, наскільки перепланування безпечне. А гляди що станеться?

Директор не проти приватизації частини будівлі.

— Якщо люди приведуть усі папери у відповідність до законів, отримають дозволи, відокремлять комунікації — то хай стають власниками. Я їх не виселяю, а через суд хочу вирішити проблему.

Зараз ви читаєте новину «"Ми зробили собі квартири, і тепер нас можуть вигнати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути