пʼятниця, 26 жовтня 2007 17:43

Мама не давала ліків доньці

Автор: фото: Ольга ГЕМБІК
  Вікторія Гац за партою школи у селі Журавники Горохівського району Волинської області. Каже, що у всьому винна вона, а не мама
Вікторія Гац за партою школи у селі Журавники Горохівського району Волинської області. Каже, що у всьому винна вона, а не мама

29жовтня у Горохівському районному суді Волинської області слухатимуть справу 37-річної Віри Дзікот із села Журавники. За невиконання батьківських обов"язків жінці загрожує до п"яти років ув"язнення. Торік, у грудні, в обласній лікарні ледь не померла її 12-річна донька Вікторія.

— Вона неврівноважена, — каже про Віру односельчанка Євгенія Солод, 28 років. — Перед виборами казала секретарці сільради, що повіситься на паркані, якщо хтось прийде до неї в хату. А секретарка ж лише запрошення хотіла передати. На їхній куток тільки з дільничним можна йти. Самим — ні.

Віра Дзікот — місцева. З першим чоловіком Павлом Гацом, батьком Вікторії, розлучилася. Нині він живе з матір"ю в сусідньому селі, аліментів не платить. Микола Дзікот — її другий чоловік. Від нього народила доньку Ганну, 8 місяців.

Коли Вікторії виповнилося 10 років, її кістковий мозок припинив виробляти клітини крові. Зменшилася кількість еритроцитів, лейкоцитів і тромбоцитів. Життя дівчинки підтримує препарат "Циклоспорин", який безкоштовно надають у рамках Всеукраїнської програми "Онкологія".

Отримати ліки Вікторія може лише в Луцьку. У районній аптеці упаковка коштує 750 грн, її вистачає на місяць. Майже рік Віра з донькою їздили до обласного центру. Торік восени припинили. У дівчинки впав гемоглобін, розвинулася дихальна й серцева недостатність, зменшився рівень кисню у крові. Тіло вкрилося висипами, кров не згорталася. Вікторію відвезли до реанімації.

— Дівчинка була при смерті, — згадує 44-річний завідувач педіатричного відділення N3 Волинської обласної дитячої лікарні Сергій Миронюк. — У неї були низькі показники еритроцитів, знижений гемоглобін. Вона не вживала ліків щонайменше два місяці. До Луцька вони не їздили, а купити препарат в аптеці не могли.

Два тижні дівчинка лікувалася в реанімації, місяць — у педіатричному відділенні. Через ослаблення імунітету захворіла на запалення легень. Нині вона на обліку у Волинській обласній лікарні через апластичну анемію — нерозвиненість еритроцитів, складових крові. Кілька років тому двоє пацієнтів із таким діагнозом померли.

У червні прокуратура Горохівського району порушила проти Віри Дзікот кримінальну справу.

Віра казала секретарці сільради, що повіситься на паркані

З Вікторією Гац зустрічаємося в школі. Дівчинку викликають з уроків. Вона насуплена, тримає руки в кишенях червоної куртки. З порога запевняє, що її маму судять несправедливо.

— А я вам кажу, що то все я винна, — хвилюється дівчинка. — Я сама тих таблеток не пила. Я не хочу бути донькою, яка судить свою маму! Мене і так усі дражнять.

Директор Журавниківської середньої школи Світлана Шеремета, 52 роки, заспокоює Вікторію. Пояснює, що маму не заберуть від неї.

— У нас до Віри Іванівни Дзікот претензій нема, — каже директорка. — Дівчинка завжди охайна, школу відвідує постійно. Раніше Віка не вчилася у нас півроку, бо мама з нею виїхала до родичів у Сокальський район Львівщини. Тепер повернулася. У навчанні Віка намагається не відставати. Любить англійську, малює.

— Я ще й салати роблю такі, яких мама не вміє робити, — жвавішає дівчина. — Бабусі допомагаю. Але мене ніхто не примушує працювати, усі знають, що я хвора. Можете запитати в мами!

Вікторія дістає мобілку, набирає номер матері. Пояснює, що приїхали з редакції газети, хочуть поговорити. Зі слухавки чути, як Віра Дзікот лається. Віка вимикає телефон і знизує плечима.

Її мати ніде не працює. На доньку отримує пенсію 600 грн. Дитині з таким діагнозом потрібна гіпоалергенна дієта й повноцінне харчування. Проте сільрада не може простежити, як родина витрачає гроші.

Після кількох слухань суд не виніс остаточного вироку. У міліції не виключають, що Віру Дзікот виправдають.

Зараз ви читаєте новину «Мама не давала ліків доньці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути