Ексклюзиви
середа, 27 жовтня 2010 07:29

"Кулю з живота ще не витягли"

Автор: фото: Любов Карнарук
  Олександр Куча показує післяопераційні шви та слід від куль
Олександр Куча показує післяопераційні шви та слід від куль

25 жовтня зранку в місті Канів на Черкащині біля міськрайсуду зібралися близько 60 протестувальників. Прийшли підтримати Олександра Кучу та Володимира Лисенка.

27 червня цього року близько першої ночі в барі між Каневом і селом Бобриця в Олександра стріляв суддя з Києва, 37-річний Євген Вовк. Дві кулі попали в ноги. Одна застряла в животі. Суддя поїхав додому, пораненого відвезли до реанімації, а Володимира затримали. Кримінальну справу за хуліганство порушили щодо Кучі й Лисенка. Їм загрожує до п'яти років в'язниці.

О пів на десяту ранку люди стоять із плакатами "Ні фальсифікації", "Судді, як судите — так Вас Бог осудить!", "Суддя може стріляти, не буде відповідати?".

— Сашко з дружиною і Володимиром Лисенком були в барі. П'яний суддя із жінкою заїхав до барменів, вони їхні друзі. У Вовка кришу зірвало. Він розстріляв мого сина, — розповідає 49-річна Зінаїда Куча, мати Олександра. — Звинуватив, що 10 років тому Саша намагався зґвалтувати його дружину. Викликав на вулицю. З бару вийшла знайома мого сина Алла Ходіна. Суддя ударив її, думав, вона Сашина жінка. Заломив руки й почав стягувати з неї одяг. Син вступився, а суддя вистрелив. Саша впав, суддя дострілював його лежачим.

Правоохоронці кажуть, Євген Вовк захищався, бо його вдарили по голові.

— Ми щойно дізналися, що суду не буде, — каже 69-річний Юрій Василенко, адвокат Олександра Кучі та Володимира Лисенка. — І суддя, і потерпілий Євген Вовк захворіли. Так буває, щоб затягнути процес. Його дії в барі мають ознаки замаху на умисне вбивство. Матеріали свідчать, що стріляв у лежачого й уже пораненого. А Володимиру Лисенку пред'явлене не конкретне обвинувачення — "за попередньою змовою вчинив напад". Як це? Треба було сказати, чи заважав Вовку втекти, чи наносив йому удари. Це грубе порушення закону. Лисенко незаконно перебуває під вартою.

До протестувальників ніхто із суду не виходить. Кілька працівників спостерігають із вікна першого поверху.

Отаман місцевого козачого полку 51-річний Василь Спіновий диктує по мобільному написаний від руки текст:

— …прокурора області Лісового, прокурора району Кожушка і слідчого Возного. За фальсифікацію кримінальної справи. Це вимоги до президента, губернатора і голови райдержадміністрації звільнити Володимира Лисенка з-під варти. Він наш козак. За що сидить, ніхто не може пояснити.

— Володя у барі був із загіпсованою ногою. А свідки-бармени доказують, що він ганявся за суддьою. Як людина з поламаною ногою може ганятися? До слідчих зверталися, всі мовчать. Сьогодні у сім ранку сина в срочному порядку повезли у СІЗО в Черкаси, — розказує 51-річний Петро Лисенко, батько Володимира.

— Наш суддя два тижні тому почав будувати дачу, — кричить з гурту протестувальників жінка в чорному пальті.

— Cудове розслідування не проти того, хто порушив закон зі зброєю, а проти того, хто постраждав, хто досі має кулю в своєму тілі. А іншого незаконно тримають під вартою, — каже крайовий отаман Олександр Балацький. — Це показує стан сьогоднішньої влади району й області. Суддям не вдасться "відбілити чорного кота добіла". Наступного разу тут будуть люди з усієї області, не поможе — з усієї України. Дійдемо до Європейського суду.

Поруч стоїть 30-річний Олександр Куча. За два місяці на лікування витратив понад 30 тис. грн. Показує шви і сліди від куль.

— Зацепили печінку, піджелудочну. Був отьок льогких. У мене кишки підв'язані до верху. Виведена кишка, в туалет ходжу сюди, — показує підв'язану камеру з латексу. Крізь сльози додає: — Ночами не сплю майже. Ще лягатиму на операцію. Бо кулю з живота ще не витягли.

— Канів із вами! — кричить до протестувальників на ходу водій "жигулів".

Голова міськрайсуду Валерій Литвин не зміг прокоментувати ситуацію. Підлеглі запевнили, що він у нарадчій кімнаті. Коли звільниться — невідомо.

— Євген Вовк із п'ятниці на лікарняному в стаціонарі, в зв'язку з чим — не повідомляли. Засідання перенесено, на коли — не знаємо, — говорить керівник апарату суду 27-річний Олександр Дашевський.

Коли готували матеріал, Зінаїда Куча повідомила:

— Ми їхали повз дачу судді Михайла Дубинця, який мав вести засідання. Він був у дворі, саме привезли йому на стройку землю й трактор розгортав. Коли побачив із нашого вікна камеру, втік на машині. Наступного дня на дачі нікого не було.

Зараз ви читаєте новину «"Кулю з живота ще не витягли"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути