пʼятниця, 28 березня 2008 10:31

Кучма, Литвин і Деркач відповідатимуть за підбурення до вбивства
8

У кримінальній справі з підбурення до вбивства Георгія Ґонґадзе підозрюють екс-президента Леоніда Кучму, екс-спікера Володимира Литвина і колишнього керівника СБУ Леоніда Деркача. В організації підозрюють екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, нині
У кримінальній справі з підбурення до вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе підозрюютьекс-президента Леоніда Кучму, екс-спікера та колишнього керівника адміністрації президента Володимира Литвина і колишнього голову СБУ Леоніда Деркача. В організації убивс

Слідчі у справі вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе запевняють, що підбурювачі й організатори обов"язково будуть покарані. Але спочатку треба провести експертизу плівок Мельниченка.

Керівник інтернет-проекту "Українська правда" Георгій Ґонґадзе зник 16 вересня 2000-го. Ввечері його посадили в автомобіль, де сидів начальник департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС України Олексій Пукач, підполковник Микола Протасов, старші лейтенанти Валерій Костенко та Олександр Попович. Відвезли до лісу в райцентр Тараща Київщини. Там журналіста задушили, тіло спалили, рештки закопали.

15 березня цього року столичний Апеляційний суд виніс вирок виконавцям. 54-річний Микола Протасов отримав 13 років в"язниці, Валерій Костенко, 33 роки, та Олександр Попович, 34 роки, — по 12. Генерал Олексій Пукач під час розслідування втік. Нині його оголошено в міжнародний розшук. Правоохоронці перевіряють інформацію, що генерал в Україні.

Другу частину кримінальної справи, щодо замовників і підбурювачів, Генпрокуратура досі розслідує. Справу порушили торік. У підбуренні підозрюють екс-президента України Леоніда Кучму, колишнього голову Верховної Ради Володимира Литвина, колишнього керівника Служби безпеки Леоніда Деркача. В організації вбивства головним підозрюваним називають колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка.

— Справу ми не закриємо ні за яких обставин, — запевняють слідчі. — Навіть якщо підозрювані займуть найвищі державні посади. А розслідування затримується через те, що досі не маємо оригіналів записів Мельниченка.

На плівках майора держбезпеки обговорюється розправа над журналістом, упізнають голоси Кучми, Кравченка, Литвина, Деркача. Однак для слідчих це не доказ. Адже за допомогою сучасної цифрової техніки можна змоделювати будь-яку розмову.

У лютому українські правоохоронці погодили з представниками посольства США механізм передачі записів. Експертизу має проводити спеціальна комісія. Згідно з резолюцією Парламентської Асамблеї Ради Європи та постановою Верховної Ради України, до неї мають увійти вітчизняні та іноземні експерти.

— Генпрокуратура й торік, і цього року надсилала в ПАРЄ клопотання про підбір таких спеціалістів, — кажуть у Генпрокуратурі. — Відповіді так і не отримали.

Майор Мельниченко не видає Україні записів. Пояснює, що не довіряє вітчизняним правоохоронцям.

Олексій Пукач утік під час розслідування

Головного підозрюваного в організації вбивства Георгія Ґонґадзе допитати вже не можна. 4 березня 2005 року Юрія Кравченка знайшли мертвим на власній дачі. Він мав подвійне поранення в голову. Того дня його мали допитувати. Міліціонери оприлюднили версію про самогубство. Однак ні слідчі, ні родичі, ні знайомі в це не вірять.

Зараз ви читаєте новину «Кучма, Литвин і Деркач відповідатимуть за підбурення до вбивства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути