вівторок, 07 червня 2016 05:05

"Кислотний дощ випав із сажею. Люди мили криші будинків"

Автор: Андрій Жигайло
  Територія згорілої торік бази ”БРСМ-Нафта” обгороджена двометровим парканом. Поіржавілі цистерни цілодобово охороняють
Територія згорілої торік бази ”БРСМ-Нафта” обгороджена двометровим парканом. Поіржавілі цистерни цілодобово охороняють

— Аналізи води в селах роблять щомісяця. Вона чиста. Але хто скаже правду? Компанія БРСМ допомогла облаштувати школу, замінила ґрунт, пісок біля дитячого садка. Відремонтувала приміщення. З чим зверталися, з тим і допомогли. Літо торік було посушливе. Якби йшли дощі, вода змивала б ті обгорілі частинки. Вони потрапили б до криниць. А так застряли десь на невеликій глибині, зафільтрувалися, — каже 47-річний Віталій Онищук, голова села Путрівка Васильківського району Київської області.

Торік 8 червня у сусідньому селі Крячки спалахнула нафтобаза "­БРСМ-Нафта". Вогонь гасили дев'ять діб. У цистернах було 14 тис. т бензину та дизелю. Загинули двоє працівників бази та четверо пожежників. 20 людей отримали опіки.

Зараз територія бази загороджена 2-метровим парканом із колючим дротом. Обгорілі діжки вкрила іржа. На територію не пускають двоє охоронців у чорному спецодязі з нашивками БРСМ.

Ліворуч від згарища працює нафтобаза компанії "КЛО". Праворуч — бетонна огорожа складів ракет Васильківського військового аеродрому. З вишки спостерігає солдат з автоматом.

Територіально нафтобаза належить до Путрівської сільради. До неї прилягають села Путрівка, Крячки, Березанщина й Кобці.

До перших хат Кобців — 1 км. Там живуть до 500 людей. Більшість хат закриті. То — дачі.

У дворі будинку з великими синіми вікнами лагодить ручну сівалку 70-річний Григорій. Прізвища не називає.

— Усе нормально. Все можна їсти, все чисте, — відчиняє хвіртку. Стоїть у сірій засмальцьованій сорочці й чорних спортивних штанях. Гумові капці надів на босу ногу. — На початку весни до мене санстанція приїжджала. Ходили з бутлями, брали воду із криниці. Нормальна, хороша вода.

У небі пролітає військовий літак.

— Оце більша проблєма, ніж пожар, — показує вгору. — Мотори самольотів іноді так гудуть, що вікна трясуться. Вночі не можна спати.

У центрі села в магазині продавщиця Надія Григорівна бавиться з племінницею 2-річною ­Вікторією.

— Коли горіло, дим ішов наверх. Вітер розносив, тому нас обминуло, — розповідає Надія Григорівна. — Тоді людей могли й евакуювати, але не було потреби. Кислотний дощ випав. Та не в нас, а далі. Йшов із сажею. Люди потім мили криші будинків і все кругом.

— Земля в навколишніх селах не подешевшала. У середньому просять 500 доларів за сотку. Недавно сусід продав дім без газу, але з електрикою за 40 тисяч доларів. Думаю, ціна доверху поповзе скоро. Бо ми від Києва недалеко, — додає Надія. — Із села на базі працювали 18 людей. Після пожежі всі звільнилися.

Наш односелець Саша Бондаренко на власні очі бачив, як згорів ще той армянин (оператор Артур Арустумян загинув перший. — ГПУ). Після того дуже нервовий став, — додає Надія Григорівна.

Дощ із попелом та вигорілим мазутом накрив частину села Путрівка. Серед попелу знаходили частинки металу. Тоді жителям заборонили їсти плоди з городів і садів. Мовляв, можуть захворіти на рак.

Біла стіна бібліотеки вкрита чорними плямами від мазуту.

— У Путрівці зареєстровано близько 2,5 тисячі жителів, — продовжує Віталій Онищук. — Люди не виїжджають. Під час пожежі стовп диму сягав 200 метрів над селом. Заступив сонце. До лікарні люди зверталися, але серйозних проблем зі здоров'ям у них нема.

Я був там тиждень. Чорний вертався додому. Футболка була вся в маслі. Думав тоді — ще згорить село, то не прощу собі цього. Хати ж біля бази стоять. Людей до озера відвів. Щоб у випадку чогось страшного стрибали у воду, — додає Віталій Євгенович. — У перші години зібрався штаб гасіння пожежі. Ніяк не могли найти директорів компанії. Не було плану розташування резервуарів і гідрантів. Я побачив, що недалеко два мужички крутяться. Я до них, а там наш місцевий Саша Бондаренко й начальник охрани. Пожежники питали в нього, чи є на території газолін (вибухонебезпечний побутовий газ. — ГПУ). Охоронець сказав, що нема. Пізніше з'ясували, що була ємкість на 400 "кубів" із цим газоліном. І саме він тоді вибухнув, коли погоріли пожежники і поїзд. Мов ракета, вона відлетіла на метрів 30 убік. А коли вже приїхало керівництво БРСМ, просили дати нам схему ємностей. Так вони від руки намалювали її.

60  000  000 гривень моральної компенсації вимагають від компанії "БРСМ-Нафта" родичі загиблих під час пожежі рятувальників. Суди тривають із вересня 2015-го.

56  000  000 гривень становлять збитки від пожежі на наф­тобазі, кажуть у МВС. Судів у справі поки що не було.

40  000  000 гривень витратили торік на ліквідацію ­аварії.

— Цьогоріч до суми додали ще 18 мільйонів гривень. Із "БРСМ-Нафти" їх не стягнули. Куди зникли гроші, невідомо. Звіту немає, — каже Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги. — Приватна компанія також мовчить і нікому нічого не виплачувала. У сільрадах навколо бази не можуть порахувати збитки, бо немає звіту про наслідки пожежі.

Зараз ви читаєте новину «"Кислотний дощ випав із сажею. Люди мили криші будинків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути