пʼятниця, 30 жовтня 2009 07:48

"Думаю, міліція наперед має результат розслідування"

Автор: фото: Леонід ЄЗЕРСЬКИЙ
  Киянка Олена Полюхович із власними дітьми ходить містом лише в присутності охоронців
Киянка Олена Полюхович із власними дітьми ходить містом лише в присутності охоронців

Киянка 35-річна Олена Полюхович звернулася до Служби безпеки. Просить захистити її та дітей, 12-річного сина і доньку, 9 років. Їх називають потерпілими у справі про педофілію. Звинувачують батька Дмитра. Кримінальною справою опікується Генеральна прокуратура.

— Справу розслідувала міліція, — пояснює Олена. — Але міністр Юрій Луценко з трибуни парламенту висловив свою позицію стосовно її фігурантів. Це неприпустимо.

Олена Валентинівна зустрічає в кабінеті свого адвоката Андрія Циганкова. Поводиться стримано і спокійно, думки формулює коротко й чітко. Руки тримає під столом. Фарбоване на біле волосся зачесане на проділ.

— Думаю, міліція наперед має результат розслідування. У пресі з"являються матеріали, які мають бути таємницею слідства. Ми збиралися проводити слідчі дії у квартирі, а в ній напередодні побував журналіст. Був він і на слідчих діях. Одне з інформаційних агентств виставило фото табору "Артек" і готелю "Адаллар". Начебто саме там силували моїх дітей. Це відбулося до того, як ми полетіли туди на слідчі дії.

Як розслідування справи вплинуло на дітей?

— Їм скалічили життя, — зітхає. — Вони розуміють, що сталося. Не можуть повернутися до нормального ритму, спілкуватися з друзями. До школи не ходять, замість дитячих фільмів дивляться новини. По місту пересуваємося тільки з охороною. Не можемо просто йти і триматися за руки. Один охоронець іде спереду, другий — ззаду, ми виконуємо їхні інструкції. Насолодитися прогулянкою не можемо. Однокласники дітей не знають, де ми живемо, не провідують. Немає часу, щоб із ними займався психолог.

Їм скалічили життя. Вони розуміють, що сталося

Звідки взялися підозри щодо причетності народних депутатів?

— У матеріали справи дивним чином втрутився депутат Віктор Уколов. Він був свідком на нашому з Дмитром весіллі. Одразу зацікавився слідством, найняв чоловікові адвоката. Ні, щоб зателефонувати мені й запитати: "Лєн, що у вас там відбувається?" Показали фотографію Уколова дітям. Вони сказали, що він теж силував. Роздрукувала фото всіх народних депутатів — вони впізнали ще двох.

Навіщо ви перевірили дітей на детекторі?

— Це була єдина можливість довести міліціонерам, що малих насилували. Вони і я пройшли детектор у Києві. Фірму я знайшла через Інтернет. Тестували кожного десь по 1,5 години. На депутатів діти вказали після тесту. Ми готові ще раз пройти детектор, але не в прямому ефірі. Не хочу, щоб із цього робили шоу.

Змінювати прізвище не варто

Діти, які зазнали сексуального насилля, мають починати життя спочатку. Дорослі повинні робити все можливе, аби ті не згадували минуле, радить 75-річний Ілля Старіков, доктор педагогічних наук, психолог.

— Насамперед варто змінити місце проживання, — каже Ілля Мойсейович. — Але варто бути готовим до того, що правда випливе і хтось колись згадає минуле. У дітей треба виробити лінію самозахисту. Щоб вони казали: "Таке було, але що з того?"

Змінювати прізвище професор не рекомендує.

— Однак рано чи пізно дізнаються попереднє. Тоді можуть почати насміхатися — як у випадку з Віктором Януковичем. Приховав ув"язнення в минулому, і це використали проти нього. У жодному разі не можна посилювати трагічність події, вважати її фатальною. Життя триває.

Потерпілим варто пройти курс реабілітації у психолога і продовжити навчання у звичайній школі.

Зараз ви читаєте новину «"Думаю, міліція наперед має результат розслідування"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути