четвер, 23 квітня 2009 18:21

Понад 40 будівель підпалив у селищі невідомий

Автор: фото: Валентина ОСТЕРСЬКА
  Олексій Чучвага на місці свого згорілого сараю у селищі Замглай на Чернігівщині. Дві порісні свиноматки там згоріли живцем
Олексій Чучвага на місці свого згорілого сараю у селищі Замглай на Чернігівщині. Дві порісні свиноматки там згоріли живцем

У селищі Замглай Ріпкинського району на Чернігівщині з"явився палій. Торік підпалив 22 господарчі будівлі — хліви, гаражі, сараї. Цього року від пожеж постраждало 25 родин. Дехто — вдруге.

— Почалося все торік у п"ятницю, 13 червня, — розповідає Замглайський селищний голова 42-річний Олександр Красковський. — Біля п"ятиповерхівки є господарський двір. Там і гаражі, і курники, і погреби. Зайнялося все майже одночасно. У Івана Савченка згоріли машина, мотоцикл, велосипеди, інструменти. В Алли Лемешко — дві тільні корови. В Галини Савенко — сарай і корова. У Раїси Німец — корова. В інших — птиця, поросята. Люди руки обпікали, випускаючи живність на вулицю. Тоді подейкували, що це хтось навмисно зробив. А як і в цьому році почало горіти, не сумнівалися — завівся палій.

Односельці почали дивитися одне за одним. Біжать гасити пожежу і примічають, хто був, коли прийшов, як поводився. Всі підозрюють усіх. У березні цього року почало горіти чи не щотижня. На загальних зборах жителів вирішили організувати загони самооборони. Чергують по п"ять осіб. Чоловіки з вилами й сокирами, жінки — з палицями. Пильнують — відколи стемніє й до шостої ранку. Через 4 год. міняються.

9 квітня горів сарай на тому кутку селища, де вартових не було. Щоночі почали чергувати міліціонери з району. 15 квітня у Замглай приїхало близько 20 "беркутівців" із Чернігова.

— Я спочатку не вірив у палія. Перебирав у пам"яті — між ким були конфлікти, може, яка помста, — продовжує Олександр Сергійович. — Та коли не встигла пожежна машина від"їхати від одного згарища, як загорілося за 500 метрів — хоч-не-хоч повіриш. Це, певно, психічно нездорова людина. Або представник якоїсь нетрадиційної релігії.

Пошуки палія перетворилися на детектив. Один чоловік упіймав міліціонера у цивільному. Думав, що то злочинець. О четвертій ранку місцеві жителі спинили дивного перехожого з порожнім рюкзаком. Він підтюпцем пробирався повз гаражі та сараї. Назвався Віктором із Ріпок. У селищі був у молодиці. Довго не казав, у якої саме. Притиснули — зізнався. Та підтвердила: був. Мовляв, шпалери клеїли. Чого повз гаражі йшов, коли у Ріпки в інший бік, від Віктора так і не добилися. Та ні сірників, ні запальнички при ньому не було — не курить.

— Попорався я увечері 9 квітня. Зачинив сарай, пішов у хату, — каже 60-річний Олексій Чучвага. — І 20 хвилин не пройшло, як бачу — мій сарай горить. Люди яку змогли худобу повипускали. А дві порісні свиноматки згоріли живцем. Горіло від даху. Певно, хлюпнули бензином.

— Торік, коли палали гаражі й сараї, до мого сінника вогонь не дійшов один прольот, — згадує Катерина Кушнерова, 52 роки. — Коли цього року підпали почалися, поїхала у село Гусинка до ворожки. Вона розклала карти і сказала: "Замглай програли в карти. Нічим платить, ото так і розраховуються. Палії не зупиняться. Далі підуть у найближчі села і на окраїну Ріпок". "Чи ж упіймають їх?" — питаю. "Так, але не скоро".

57-річна Анна Пушок, у якої згорів гараж, теж ходила до ворожки. Та сказала, що до підпалів причетні жінка й чоловік. Він не місцевий, а вона тутешня.

Дехто з людей вважає, що це роблять сатаністи.

— Вдумайтесь, пожежі цього року сталися 9-го і 29 березня, потім 9 квітня. Палати починає близько дев"ятої вечора, — каже Любов Мантропець.

Через цей збіг дев"яток замглайці очікували підпалу 19 квітня, на Великдень. Посилено чергували всю ніч. А злочинець підпалив сінник у понеділок, 20 квітня, о 15.00. За сінником спалахнули цегляні сараї у 12 господарів.

— Добре, що білий день, люди встигли повипускати живність, — говорить Олександр Красковський. — Палало чи не півселища. Полум"я перекинулося на будинок. Його встигли загасити. Міліції знову понаїхало.

Заступник начальника Ріпкинської міліції Олександр Литвинюк каже:

— Перебрали всіх, кого підозрювали, але в людей є алібі. Чекаємо висновків експертизи щодо останньої пожежі. Та навіть якщо встановимо особу, навряд чи порушать кримінальну справу. Збитки мають становити не менше 90 тисяч гривень. А кожен із погорільців заявляє невеликі суми.

Андрій Вовк, заступник начальника пожежної частини у Ріпках, припускає: палій використовує якусь легкозаймисту речовину, оскільки займається найчастіше зсередини і дуже швидко.

Селище Замглай почали будувати 1947 року. Туди з усього СРСР з"їжджалися робітники на будівництво і торфовидобуток. Згодом останній занепав. У селищі є профтехучилище, де навчають на кухарів і трактористів. Іще — інтернат для фізично і розумово відсталих дівчат. Люди живуть з того, що здають брухт, ловлять рибу в кар"єрах, які залишилися після торфовидобутку. В Замглаї близько 2 тис. жителів.

Зараз ви читаєте новину «Понад 40 будівель підпалив у селищі невідомий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути