неділя, 18 лютого 2007 18:53

Яну Яцимівську вбив педофіл

Автор: фото: з архіву школи №5 Кам’янця-Подільського
  Четверокласниця Яна Яцимівська (друга зліва) прийшла на шкільний новорічний ранок у костюмі Попелюшки
Четверокласниця Яна Яцимівська (друга зліва) прийшла на шкільний новорічний ранок у костюмі Попелюшки

"Колеги сказали мені, що на центральному проспекті велика аварія, — розповідає "ГПУ" 35-річний водій маршрутки з Кам"янця-Подільського на Хмельниччині Валентин Яцимівський. — Одразу подзвонив доньці на мобільний і спитав, де вона. Яночка каже: "Я ще в школі, але скоро буду йти". Попросив її обов"язково "маякнути", коли прийде додому, щоб ми з дружиною не переживали".

Валентин їздить мікроавтобусом із Кам"янця-Подільського до села Гораївка, що за 50 км від міста. 30-річна дружина Ольга працює швачкою в салоні весільних суконь. Перші три роки навчання доньку зі школи забирали. У четвертому класі, коли їй виповнилося дев"ять, попросили директора відпускати дівчинку саму. Від школи N15 до будинку Яцимівських хвилин десять ходу. Родина винаймає помешкання на вулиці Пушкінській, 40, у центрі Кам"янця.

Шостого лютого близько п"ятої вечора Яна пішла зі школи з однокласницею та її матір"ю. Зайшла до своєї квартири, переодягнулася й сіла дивитися телевізор. Із мобільного відправила повідомлення батькові. Валентин передзвонив і сказав доньці, щоб учила уроки й лягала спати. Чоловік планував ночувати у батьків у Гораївці.

За кілька хвилин до квартири Яцимівських постукав місцевий будівельник Сергій, 27 років. Крізь двері чоловік попросив води. Відчинивши йому, дівчинка пішла за склянкою. Сергій попрямував за нею.

На кухні будівельник накинувся на Яну. Спершу почав пестити й роздягати. Школярка пручалася, кричала. Кинувши її на підлогу, став душити й бити ногами. Схопивши ножа, кілька разів вдарив у груди. Мертву дівчинку чоловік зґвалтував. Одягнувшись, замкнув квартиру ключем і пішов додому. Склянку, ножа й ключа з відбитками пальців викинув у смітник неподалік від будинку.

О восьмій вечора додому повернулася мати Яни.

Намалювала трьох птахів. Один летить прямо в небо

— Постукала раз, другий — ніхто не відгукується, — каже Ольга Яцинівська. — Відкриваю двері своїм ключем, і бачу доньку в калюжі крові на підлозі у вітальні. Я нічого не розуміла. Навіть не пам"ятаю, як зателефонувала до міліції й чоловікові.

За лічені хвилин до квартири Яцимівських приїхали кілька десятків правоохоронців — з районного та міського відділів міліції, керівництво обласної та місцевої прокуратури. Собаки взяли слід ґвалтівника. За дві години його затримали на іншому кінці міста в бабусиній квартирі на вулиці Князів Кориотовичів, 60.

— На ньому навіть одяг був у крові, — розповідає  слідчий міської прокуратури Олександр Гончар, 27 років. — Не чекав, що його так швидко впіймають.

Наступного дня о сьомій ранку чоловік давав свідчення. До вироку суду прізвище ґвалтівника називати не хочуть.

Сергій народився й виріс у Кам"янці-Подільському. Як складалося його життя, невідомо. Розповідають, що батьки хлопчика розлучилися. Тато нібито виїхав із міста. У матері був інший чоловік. Нині вона торгує на речовому базарі й живе з другим сином Максимом, який працює підсобником на будівництві.

Після школи Сергій потрапив до в"язниці за розбещення неповнолітніх. За амністією його звільнили. Невдовзі сів за розбещення вдруге — чіплявся до дівчинки біля школи. У вересні 2006-го, після двох років і трьох місяців ув"язнення, його достроково звільнили.

Сергій жив із бабусею. Сусіди кажуть, стара мало не за руку водила чоловіка, щоб той не вскочив у халепу. Півміста знало, що в Сергія нездоровий потяг до дітей.

— Бабця нікуди не відпускала Сергія, опікувалася ним, — розповідає мешканка сусіднього під"їзду, яка боїться називатися. — Навіть на роботу влаштувала туди, де сама працювала на будівництво. Але він усе одно встиг...

Сергій зізнався, що побачив Яну біля магазину неподалік її будинку. Простежив за дівчинкою до під"їзду. Побачив, як та зайшла до квартири. Зрозумів, що дитина вдома сама.

Яцимівські кажуть, що донька ніколи не відчиняла чужим. Навіть якщо невідомі представлялися газовиками чи перевіряльниками лічильників. Батько переконаний, що дитина постраждала через свою доброту — не могла відмовити комусь у допомозі.

— У той день діти малювали пташок, — пригадує вчителька початкових класів 48-річна Зоя Бондарчук. Жінка починає плакати. — Кожен зображував їх по-різному — ті плавають, ті сидять. А Яна намалювала трьох птахів. Один летить прямо в небо. Клас сказав, що її робота найкраща.

Восьмого лютого Яну поховали на батьківщині батьків, у Гораївці. У школі оголосили хвилину мовчання. Яцимівські не хочуть повертатися до квартири, де померла їхня донька. Планують винаймати іншу.

Сергій розповідає слідчим, що в дитинстві його зґвалтував вітчим. Через це він не може спокійно жити. Чоловікові загрожує довічне ув"язнення.

Зараз ви читаєте новину «Яну Яцимівську вбив педофіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути