пʼятниця, 09 жовтня 2009 07:18

260 тисяч гривень відсудила Світлана Дятлова в лікарів

Автор: фото: Володимир ПОЛІЩУК
  Світлана Дятлова займається на тренажері, щоб відновити здоров’я. Після коми вона не розмовляла, не могла ковтати, ходити. Тепер по трохи рухається, говорить погано
Світлана Дятлова займається на тренажері, щоб відновити здоров’я. Після коми вона не розмовляла, не могла ковтати, ходити. Тепер по трохи рухається, говорить погано

33-річна Світлана Дятлова з Кіровограда стала інвалідом першої групи. Її батьки вважають, що це сталося через помилку медиків. Судяться з лікарнею кілька років.

Ленінський районний суд Кіровограда постановив: центральна райлікарня має відшкодувати Світлані 260 тис. грн. Апеляційний суд області залишив цю ухвалу без змін.

У трьох кімнатах приватного будинку на вул. Шахтарській мешкають семеро людей: Світлана з батьками, чоловіком Олегом та трьома дітьми — 15-річним Дмитром і 7-річними близнюками Станіславом та Владиславом.

Батько Світлани Микола Ломакін, 60 років, запрошує до кімнати. На дивані сидить дочка. Поряд — троє її синів.

— Вона працювала бухгалтером на заводі, — розповідає Микола Григорович. — У Свєти з Олегом був син Діма. Рішили, щоб сім"я була крепшою, дєвочку треба. А Бог дав двох хлопців. 2002-го, 14 січня, народила у райлікарні. Усе було добре. Через три місяці вранці прокинулася, і в неї щось заболіло у животі. Поїхали до лікарки, яка приймала роди. А та каже зятю: "Їй треба срочно дєлать операцію! У неї лопнула труба, гнійник". У той же день Свєту ложать на операційний стіл. Але лікар-анестезіолог не зробив, — чоловік зазирає в документи, читає: "переднаркозної оцінки стану дихальних шляхів". Пробував подати наркоз через маску. Після третього разу — остановка серця. Клінічна смерть. До операції так і не дійшло.

Поки лікарі не знали, що робити, сталося кислородне голоданіє мозку. Донька впадає в кому. Три місяці лежала. Труп! Наступного дня — консиліум лікарів, хтось із Києва був, з обласної лікарні, дають заключеніє: "Патології по гінекології нема. Оперативне втручання не було потрібне". Чуєте: операцію не треба було робити! Ліками б обійшлися. У нас є чотири медзаключенія, що винні лікарі.

— Поки діти малі, яка була морока, — заходить до кімнати мати Світлани 60-річна Галина Семенівна. — Молока немає, суміші не підходять. Діти похворіли. Я з одним онуком в одній палаті, сваха з другим в іншій. А чоловік із зятем бігають із харчами то до Світлани, то до нас.

Після третього разу — остановка серця

Через чотири місяці Світлану Дятлову виписали з лікарні. Її батько звернувся до суду. Але позов не брали до розгляду.

— Єдина людина, яка допомогла нам, — народний депутат від Комуністичної партії Дем"янчук. Вікторія Олександрівна, я так думаю, зустрілася з уповноваженою з прав людини Ніною Карпачовою. Направили до Кіровограда делегацію, дали юриста. Хочу поблагодарити її від нашої сім"ї. Ми прості люди, добитися нам правди невозможно.

Лікуємо Свєту сім років. Як привезли з лікарні, вона розмовлять не вміла, глотать не могла, не ходила... Висіли руки й ноги... А тепер уже повзає сама. Нам у Кіровограді заказано ходити в лікарню, бо ми судимося і зараз вороги для всіх лікарів в області. Купили тренажер, бігову доріжку, щоб займалася. Зрушення є, але медлєнні. Їсти сама не може. Правою рукою вже трохи рухає. Учили заново говорити за букварем. Вона пам"ять не втратила, з дітьми сидить, наглядає, щоб уроки робили. У туалет її треба вести, бо сама не дійде. Місяць тому пробувала йти сама, впала і зламала ногу, то півтора місяці судно було під неї, купували памперси. Богу дякувати, чоловік її не кинув.

Відшкодування родина ще не отримала.

Лікарка-гінеколог Романів, яка приймала рішення про операцію, працює завідувачкою в пологовому будинку. Анестезіолог Леонід Тиж вийшов на пенсію.

Кіровоградська районна лікарня таких грошей не має. Її головлікар каже, що проситиме Верховний суд переглянути рішення апеляційного і районного.

Гроші стягуватиме виконавча служба

Рішення суду передають до виконавчої служби. Вона стягує гроші з лікарні. Медична установа має кілька рахунків. Казначейство визначає один із них — з якого відраховуватимуть кошти за позовом. Цей рахунок арештовують. Якщо там грошей мало, виконавча служба має право продати майно установи. Із лікарських зарплат чи грошей на закупівлю медикаментів кошти не можна знімати. Практика свідчить, що міська влада намагається залагодити такі питання, знаходить гроші. Вони надходять на виконавчу службу, а звідти їх перераховують на банківський рахунок потерпілої.

Зараз ви читаєте новину «260 тисяч гривень відсудила Світлана Дятлова в лікарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути