вівторок, 09 вересня 2008 07:05

13-річний Ярослав три тижні лікувався після відпочинку на курорті

Автор: фото: Людмила БАШКІРОВА
  Відпочивальники з села Залізний Порт добираються до моря після дощу, який тривав півгодини. Дорогу залило водою
Відпочивальники з села Залізний Порт добираються до моря після дощу, який тривав півгодини. Дорогу залило водою

"Ми так чекали літа. Хотіли поїхати на море, відпочити, підлікуватися", — скаржиться киянка Людмила Сень, 45 років. — Вийшло навпаки. Замість відпочинку тільки по лікарям і бігали. Повернулися хворі. Син спочатку весь у прищах ходив. Потім ангіну лікували, вухо гноїлося.

У серпні Людмила Сень із 13-річним сином Ярославом відпочивала в курортному селі Залізний Порт, що в Голопристанському районі Херсонщини. Винаймали кімнату в приватному пансіонаті "У самого синего моря". Приватними двох-, трьох-, чотирьох- та п"ятиповерховими закладами для відпочинку забудоване усе узбережжя.

— Їли в пансіонаті, — говорить Людмила. — Там є свій повар Таїсія Федорівна. Готує на замовлення.

На другий день відпочинку на шкірі Ярослава з"явилися висипи. Температура піднялася до 38 градусів. Жінка повела сина до лікаря.

— Дивимося, а до лікарів черги батьків із дітьми, — веде далі. — Малих обсипало, боліли животи, горла, вуха. Те саме, що і з моїм. Відпочивальників у Залізному Порту море, а лікарні немає. Один фельдшерський пункт, і там відповідають: "Лікарів немає".

Із початку літа на берег викинуло п"ять мертвих дельфінів

За два дні в Ярослава заболіло вухо, температура піднялась до 40 градусів.

— Пішли ми до лікаря в пансіонат "Волна", — каже Людмила. — Лікарка жалілася, що втомилася від напливу хворих. Порадила їхати в райлікарню за 90 кілометрів від Залізного Порту.

Лікарі зазначають, хворих могло побільшати й через брудну морську воду.

— У цьому році вода якась не прозора, а сіро-синя, — розповідає продавець Ірина з прибережного кіоску. Жінка продає молочні коктейлі під час курортного сезону. — Від моря інколи мазутом тхне. Із початку літа на берег викинуло п"ять мертвих дельфінів, а в морі — одні дохлі медузи. Уперше таке спостерігаю. Усі ж стоки від котеджів течуть у каналізацію, яка не витримує напору. Нечистоти потрапляють у море. Через це були проблеми з відкриттям сезону.

Про застарілі очисні споруди Залізного Порту знають і в Херсоні.

— Вони дійсно у плачевному стані, — говорить депутат облради Сергій Рибалко. — Старі, не розраховані на таку кількість котеджів, які звели за останні роки. Забудовують їх із порушеннями. Скільки не кажемо про техногенну перегрузку, але котеджі й далі ставлять.   Нещодавно сільрада таки виділила 6 мільйонів гривень на нові очисні споруди.

До Києва Людмила Сень із сином повернулися хворими. Лікувалися до вересня.

— Із кінця серпня в нас великий наплив хворих, особливо дітей, — зазначає лікар-лор Галина Колісніченко із дитячої поліклініки столичного Голосіївського району. — Підхоплюють на морі інфекції, а після відпустки — усі в нас.

Води цілющого гейзера ніхто не досліджував

Із села Залізний Порт приватні перевізники возять відпочивальників до гейзера. Він розташований між селами Комуна та Облої. Серед степу із землі б"є вода температурою понад 50 градусів. Навколо — дерев"яні роздягальні. Перед входом висить аркуш паперу із надписом "Гейзер підприємця С. Плотнікова". За вхід платять 5 грн.
— Це ще одна проблема в Голопристанському районі, — каже депутат обласної ради Сергій Рибалко. — Воду того гейзера медики досі не дослідили. Санстанція дозволу не надавала. Ніхто точно не знає, що за вода б"є з-під землі.

Зараз ви читаєте новину «13-річний Ярослав три тижні лікувався після відпочинку на курорті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути