понеділок, 18 березня 2019 07:41

Жовті черешні Дачниця найкращі для консервації

Автор: WWW.KOROLEVA-SADA.RU
  Ягоди черешні ­Дачниця розміром із невелику сливу. Тому їх легко збирати
Ягоди черешні ­Дачниця розміром із невелику сливу. Тому їх легко збирати

— Черешні — вигідні дерева. Плодові бруньки пізно виходять зі спокою, тому урожай стабільніший, ніж в абрикос та персиків. Квітки черешні краще захищені від весняних заморозків, ніж вишневі, — розповідає Оксана Мамчур, 57 років, із села Полиці Володимирецького району Рівненської області. — Черешня плодоносить понад двадцять років. Перші плоди дає за чотири роки після посадки.

Ягоди дозрівають у середині червня, зірвані не псуються до тижня.

— Жовту черешню Дачниця посадила для консервації. Не блякне, не тріскає шкірка. Ягоди нагадують сливу. Легко збирати. Припортитися може хіба, як літо заливне.

Їздила по саджанець в район. На місцевому базарі про Дачницю ніхто не чув. Посадила біля хати разом з іншими черешнями.

— Українці розділяють окремо вишні та черешні. В Європі ці культури називають кисла і солодка вишня. Останні два роки модно вирощувати гібрид черешні з вишнею — дюк. Ягоди виходять наливні та солодкі. Розмір запозичили від черешні, а зимостійкість — у вишні. Вирощую сорти дюка — Чудо і Тургенівська. Гілки мають товстіші, ніж у звичайної вишні. Нагадують черешневі.

Ягоди дюка темно-червоні, вагою до 9 г. Дозрівають у середині червня. Сорт Мелітопольська Великоплідна дозріває у липні. Має великі, солодкі, м'ясисті плоди. Темно-вишневі, майже чорні. Важать до 10–12 г. Тиждень тримаються на дереві.

— Хороші сорти — Тютчевка, Іпуть та Радиця. Дають ягоди вагою більш як 5 грамів. Стійкі до грибкових захворювань і низьких температур. Для регулярного плодоношення висаджують по кілька штук для перехресного запилення.

Черешням підходить глиняста земля. Важкий ґрунт можна розпушити, всипавши в ямку піску, а кислий розвести вапном. Викопує яму глибиною 40 і шириною 80 см. На дно вкидає 10 кг перегною, 50 г сірчанокислого калію, 100 г суперфосфату. Азотних добрив не вносить, щоб не попекти коріння. Цією сумішшю заповнює яму на третину, так щоб у центрі був горбок. Присипає землею і ставить саджанець.

— Черешня одразу приживеться, коли її обрізати на третину. Інакше витягатиме поживні речовини з кори, послаблюючи саджанець.

Зараз ви читаєте новину «Жовті черешні Дачниця найкращі для консервації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути