понеділок, 28 вересня 2020 07:40

У жовтні нарізують живці кущів

 

Із жовтня починають підготовку до зими. Закінчують саджати плодові дерева й кущі. Перекопують пристовбурні круги і смуги, а також міжряддя малини. Цю роботу не можна залишати на весну, бо тоді перекопування зменшує ріст і призводить до різкого скорочення урожаю.

Мульчують ґрунт під деревами, обв'язують стовбури від гризунів. Для цього використовують агроволокно. Білять дерева, щоб знищити хвороби та шкідників. До звичайного вапна додають мідний купорос і глину. У 10 л води додають 2–3 кг вапна, 300 г мідного купоросу і 1 кг глини. Роблять санітарну обрізку дерев, видаляють засохлі, уражені хворобами та поламані гілки.

У жовтні нарізують живці плодових і декоративних кущів. Їх потрібно висадити в контейнери й накрити прозорим ковпаком — пляшкою чи банкою. Поставити на сонячне підвіконня. Варто при­гнути та прикріпити до землі гілки жимолості, бруслини, лаванди, барбарису і присипати ґрунтом. Коріння цих рослин добре розвивається в холодній землі.

Вносять органічні добрива, перегній і компост у ґрунт. Перед настанням стійких заморозків висівають під зиму петрушку, кріп, моркву, щавель, салат, шпинат. Цибулю висаджують у середині жовтня. Наприкінці місяця — часник. Якщо запізнитися з термінами посадки, зубці потраплять у холодний ґрунт, піднімуться на поверхню і вимерзнуть. А рослини, які залишаться, будуть менш продуктивні. Варто саджати за 30–40 днів до настання стійкого похолодання. Часник найкраще росте на піщаних або супіщаних ґрунтах.

На початку жовтня висаджують гіацинти й тюльпани. Можна посіяти морозостійкі квіти: запашний горошок, маки, волошки, календули. Викопують і просушують бульби жоржин. Укривають декоративні кущі й мульчують клумби та квітники.

Зараз ви читаєте новину «У жовтні нарізують живці кущів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути