четвер, 10 липня 2008 18:24

Розсаду базиліку висаджують у теплий ґрунт

Автор: Фото: Євген КОЛЕСНИК
  Надія Сагаро (на знімку зліва) із племінницею Олександрою Лопатньовою продають фіолетовий базилік і руколу на Лук’янівському ринку в Києві. Жінки кажуть, що останніми роками ці трави беруть охоче. Їх додають у салати, піцу, м’ясні страви
Надія Сагаро (на знімку зліва) із племінницею Олександрою Лопатньовою продають фіолетовий базилік і руколу на Лук’янівському ринку в Києві. Жінки кажуть, що останніми роками ці трави беруть охоче. Їх додають у салати, піцу, м’ясні страви

О крім петрушки і кропу люди все частіше купують для салатів екзотичні трави — руколу та базилік. Останній знають як лікарську траву васильки. Їх використовують для салатів і як приправу до м"яса й овочів. Трави особливо популярні в кухні Середземноморських країн. В Італії стебла руколи кладуть у піцу.

— За кордоном в італійських ресторанах перемелений базилік й орегано стоять на столі поряд із сіллю й перцем, — розповідає столичний повар 41-річний Михайло. — Якщо відвідувачу здасться, що спецій у страві замало, він може додати. У наших піцеріях я такого не бачив. Хоча асортимент пряних трав на базарі побільшав. Мабуть, тому що багато людей, побувавши за кордоном, готують удома страви середземноморської кухні з базиліком, орегано й руколою.

50 річна Надія Сагаро з Миколаївської області продає зелень для салатів на столичному Лук"янівському ринку. Поряд із кропом, петрушкою і зеленою цибулею на прилавку лежать пучки руколи й фіолетового базиліку. Базилік жінка вирощує давно, руколу — три роки.

Трави вирощує з купленого насіння, за літо збирає декілька врожаїв. Адже після того, як їх зрізають, кущики відростають.

— Вирощувати базилік важче, ніж руколу, — розповідає Надія Сагаро. — Він теплолюбний, тому розсаду пересаджують на грядку лише тоді, коли ґрунт прогріється до плюс 20 градусів.

Насіння на розсаду базиліку жінка висіває наприкінці березня, щоб пересадити на грядку в червні, коли земля добре прогріється. Насінини кладе на глибину до сантиметру. Коли розсада підросте, проріджує її, щоб між пагінцями було майже 5 см. На грядці його садить негусто.

Руколу радять не зрізати, а зривати

Ділянку під базилік Надія Сагаро попередньо удобрює перегноєм і всипає дві-три ложки золи. Жінка постійно підпушує ґрунт на ділянці і прополює її. Каже, особливо за цим потрібно слідкувати в перший місяць після висадки розсади, коли вона росте повільно.

На ріст рослини впливає температура. Якщо літо холодне і денна становить +15°С, кущики базиліку зупиняють ріст.

Поливають рослини помірно, якщо немає дощу — раз на декілька днів. У середині червня і в липні бажано підживити рослини органічними добривами. Наприклад, полити розчином із коров"яком.

Листя базиліку зрізають за 50 днів після сходження розсади, коли в колосках центральних стрілок формується насіння. Тоді в листках рослини накопичується найбільше ефірних олій.

— Рукола не така примхлива до температури, — розповідає Надія Сагаро.— Росте на сонці і в тіні.

Її насіння висівають у відкритий ґрунт, тоді листки будуть соковитими, із гірчично-горіховим присмаком.

Рукола боїться протягів, тому її садять у місці, захищеному від вітру. Поливати бажано через день. За літо збирають декілька врожаїв.

Радять не зрізати руколу, а зривати, бо на місці зрізу виступає олійна рідина. Салат із цієї трави їдять одразу, щойно приготували, інакше рослина пустить сік.

Зараз ви читаєте новину «Розсаду базиліку висаджують у теплий ґрунт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути