О крім петрушки і кропу люди все частіше купують для салатів екзотичні трави — руколу та базилік. Останній знають як лікарську траву васильки. Їх використовують для салатів і як приправу до м"яса й овочів. Трави особливо популярні в кухні Середземноморських країн. В Італії стебла руколи кладуть у піцу.
— За кордоном в італійських ресторанах перемелений базилік й орегано стоять на столі поряд із сіллю й перцем, — розповідає столичний повар 41-річний Михайло. — Якщо відвідувачу здасться, що спецій у страві замало, він може додати. У наших піцеріях я такого не бачив. Хоча асортимент пряних трав на базарі побільшав. Мабуть, тому що багато людей, побувавши за кордоном, готують удома страви середземноморської кухні з базиліком, орегано й руколою.
50 річна Надія Сагаро з Миколаївської області продає зелень для салатів на столичному Лук"янівському ринку. Поряд із кропом, петрушкою і зеленою цибулею на прилавку лежать пучки руколи й фіолетового базиліку. Базилік жінка вирощує давно, руколу — три роки.
Трави вирощує з купленого насіння, за літо збирає декілька врожаїв. Адже після того, як їх зрізають, кущики відростають.
— Вирощувати базилік важче, ніж руколу, — розповідає Надія Сагаро. — Він теплолюбний, тому розсаду пересаджують на грядку лише тоді, коли ґрунт прогріється до плюс 20 градусів.
Насіння на розсаду базиліку жінка висіває наприкінці березня, щоб пересадити на грядку в червні, коли земля добре прогріється. Насінини кладе на глибину до сантиметру. Коли розсада підросте, проріджує її, щоб між пагінцями було майже 5 см. На грядці його садить негусто.
Руколу радять не зрізати, а зривати
Ділянку під базилік Надія Сагаро попередньо удобрює перегноєм і всипає дві-три ложки золи. Жінка постійно підпушує ґрунт на ділянці і прополює її. Каже, особливо за цим потрібно слідкувати в перший місяць після висадки розсади, коли вона росте повільно.
На ріст рослини впливає температура. Якщо літо холодне і денна становить +15°С, кущики базиліку зупиняють ріст.
Поливають рослини помірно, якщо немає дощу — раз на декілька днів. У середині червня і в липні бажано підживити рослини органічними добривами. Наприклад, полити розчином із коров"яком.
Листя базиліку зрізають за 50 днів після сходження розсади, коли в колосках центральних стрілок формується насіння. Тоді в листках рослини накопичується найбільше ефірних олій.
— Рукола не така примхлива до температури, — розповідає Надія Сагаро.— Росте на сонці і в тіні.
Її насіння висівають у відкритий ґрунт, тоді листки будуть соковитими, із гірчично-горіховим присмаком.
Рукола боїться протягів, тому її садять у місці, захищеному від вітру. Поливати бажано через день. За літо збирають декілька врожаїв.
Радять не зрізати руколу, а зривати, бо на місці зрізу виступає олійна рідина. Салат із цієї трави їдять одразу, щойно приготували, інакше рослина пустить сік.
Коментарі
1