четвер, 06 грудня 2007 18:34

Олег Тихий має шість сортів лимонів

Олег Тихий, 47 років, із райцентру Підгайці Тернопільської області сім років вирощує екзотичні рослини — мандарини, гранати, ананаси, банани. У нього є шість сортів лимонів. Наприклад, лимон, схрещений з мандарином. Або такий, що має плоди по півкілограма. Улітку родина отримала гарний урожай цитрусових, деякі дерева дали по десять плодів. Олег мріє зібрати всі відомі в Україні лимонні сорти. Їх є 10. Чоловік усе життя працював у лісництві. Потрапив під скорочення. Зараз стоїть на біржі.

Ще з вулиці видно, що вікна 2-поверхового будинку заставлені рослинами. На сходах — горщиками з землею. Олег Романович запрошує до хати. Кімнати нагадують зимовий сад. На вікнах та підлозі у діжках і горшках різних розмірів ростуть деревця.

— Вирішили не робити парника. От і довелося розмістити майже 200 кущів у кімнатах, — пояснює господар.

У кімнаті прохолодно та світло. Узимку екзоти відпочивають, підживлювати їх починають у березні. Холодної пори лише поливають водою кімнатної температури.

— Є спеціальні суміші, що містять усі необхідні речовини, — приєднується до розмови дружина Олега Любов Тиха, 39 років. Вона працює у школі вчителем біології. — Та я підживлюю кропивою. Щільно набиваю нею ємність, заливаю дощовою водою і ставлю в тінь. За два тижні літр рідини розбавляю 10-ма літрами відстояної води й поливаю.

Аби рослини плодоносили, їх можна "підштовхнути" до цвітіння. Банани слід підігріти знизу. Горщик ставлять на батарею. Ананас стимулюють грудочкою карбіду кальцію — її кладуть посередині листової розетки. Речовина виділяє газ етилен, що є у квітці ананасу. Рослина швидше зацвітає. Однак майже всі екзоти починають плодоносити за два роки після висадки.

Два роки тому висадив пепіно на городі — шість відер ягід зібрав

Олег бере з підвіконня горщик з авокадо. Каже, виростив його з кісточки. Плід купив у тернопільському магазині.

— А це наранхіла з Південної Америки, — чоловік показує інші кущики, схожі на картоплю. — Її плоди їстівні. Жовтенькі такі, як дрібний апельсин, але блискучі, наче помідор. Це з родини пасльонових. Навесні висаджую на грядку, а восени забираю їх у тепло. Пепіно (динна груша), — піднімає ще один горщик, — схожий на помідор із фіолетовими смугами. Два роки тому висадив його на городі — шість відер ягід зібрав.

Чоловік розповідає, що вони з дружиною люблять лимони. А діти — інжир та гранати. Торік на карликовому гранаті вродило 20 плодів. Коли дозрівають, вони тріскають і видно вишневі ягідки.

У родині Тихих росте три доньки. 18-річна Ольга стала студенткою Тернопільського технічного університету. 11-річна Ірина пішла до шостого класу, а 8-річна Христина — до 3-го.

— Потрібно слідкувати, щоб на рослинах не було шкідників: щитівки та павутинного кліща. Їх приваблює гарний запах, — веде далі Олег. — Ми заливаємо водою часник, настоюємо та кропимо. На гранат нападає ще білокрилка. Часником слід кропити тиждень тричі на день, щоб знищити яйця. Для профілактики поливаємо слабеньким розчином марганцю — так поляки роблять. Він надає листю темно-зеленого кольору. Лимони що два тижні треба підживлювати органічними добривом, а раз на місяць — попелом.

Інформацію про рослини Тихий шукає в Інтернеті, читає спеціалізовані журнали, обмінюється щепами з колекціонерами.

— У жінки з Івано-Франківська виміняв лимон на суничне дерево, — хвалиться співрозмовник. — На Тернопільщині ніхто такого не має. Воно розмножується насінням. Два роки росте, а на третій з"являються жовті плоди зі смаком суниці. У них багато йоду.

Однорічні деревця продають по 20 гривень

— Рослини висаджуємо в горщики — і на базар, каже Любов Тиха. — Дворічні саджанці продаємо по 50 гривень, однорічні — по 20. Часом здаємо рослини у квіткові магазини Тернополя, але частіше веземо на ринок до Львова, Тернополя чи Івано-Франківська. Добре розкуповують лимони, мандарини і гранати. Бананів і ананасів у нас небагато.

Зараз ви читаєте новину «Олег Тихий має шість сортів лимонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути