четвер, 29 березня 2007 19:14

Насіння моркви треба потерти між долонями

На початку квітня висівають моркву. На городі добре мати декілька сортів, які дозрівають у різний час. Скороспілий сорт, щоб їсти влітку. І декілька грядок пізнього — для зими.

— Треба добре підготувати землю. Грядку копаю за два-три дні до висівання. На погано обробленій землі морква виросте кривою та "рогатою", — киянка Тетяна Жеменюк, 38 років, має ділянку в Обухові біля Києва. Моркву сіятиме наступного тижня.

Під цей овоч обирає добре освітлену грядку, бо в тіні плоди будуть коротенькими. Глибоко перекопує землю, ретельно розбиває всі грудочки і розрівнює грядку граблями.

— Свіжий гній для моркви шкідливий. Органіку вношу за рік до посіву. Якщо не встигли підживити торік, то можна удобрити землю повним мінеральним добривом, — каже Тетяна.

Насіння моркви проростає дуже повільно. Тому йому треба допомогти. За три дні до висіву кілька разів промити насінини під теплою водою і залишити на вологій тканині до набухання. Сухі зернята проростатимуть понад два тижні.

— У насінні моркви, селери та петрушки багато ефірних масел, які призупиняють їх проростання. Я маю свій спосіб боротьби з цим, — розповідає 47-річна Антоніна Перелюбенко з Фастова, що під Києвом. — Насіння змішую з піском і декілька разів перетираю між долонями. Оболонка руйнується, і зернята проростатимуть швидше. Тоді змочую суміш водою і через добу висіваю.

Треба пильнувати, щоб на грядці зі сходами не з"являлися бур"яни. Перелюбенко радить щонайменше тричі за сезон проводити рихлення грядки. Тоді верхня частина моркви не оголюється і не зеленіє.

— Морква не любить тісно рости. Сіянці треба вчасно проріджувати. Або відразу сіяти рідко. Бо під час прорідження всі морквини травмуються і врожай зменшується.

Зараз ви читаєте новину «Насіння моркви треба потерти між долонями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути