понеділок, 17 вересня 2018 06:26

Картоплю зберігають зі столовим буряком

Автор: WWW.DIZAJN-SADA.RU
  Картопля найкраще зберігається у погребі за температури два–три градуси тепла й вологості повітря 85–90 відсотків
Картопля найкраще зберігається у погребі за температури два–три градуси тепла й вологості повітря 85–90 відсотків

— Цього року з ­картоплею якась напасть. Із корча викопую половину гнилих бульб. То зливи наробили такої біди, — розповідає 60-річна Марія Фокіна. — Спочатку спека стояла, як у пустелі. Картопля не мала сил на ріст, а потім залило. Боюся хоч би не було голоду через такий "урожай".

— Щоб картопля не псувалася, її слід правильно зберігати. Після збору врожаю кладу просушувати під навісом на 12 днів. Це допомагає від грибкових захворювань, — розповідає 55-річна Лариса Селезньова із селища Велика Писарівка Сумської області. — Тоді перекладаю в погріб. Там зберігається за температури 2–3 градуси тепла й вологості повітря 85–90 відсотків. Вимірюю приладом, який купила в зоомагазині.

Корисно картоплю ­накривати сосновими гілками чи листям горобини. Вони виділяють речовини, які захищають від гниття та в'янення.

— У погребі грають роль овочеві "сусіди". Картопля гарно лежить зі столовим буряком. Він вбирає з неї зайву вологу й захищає від псування. Капусту, наприклад, тримаю подалі, інакше починають гнити обидва овочі.

Картоплю, що не вміщається в погріб, закопує в яму. Вона не проросте і дасть хороший урожай наступного року.

Вибирає на городі місце, де земля буде не надто пухка та волога. Копає яму завглибшки 1,5 м і завширшки 2 м. Щоб добре витікала дощова вода, робить рівчаки. На дно ями стелить солому і зсипає туди картоплю. Залишає зверху простір 0,5 м і накриває соломою чи очеретом. Прикриває дошками і закидає землею.

— Коли немає льоху чи підвалу, то картоплю зберігають на балконі або лоджії. Якщо там холодніше, ніж плюс 5 градусів, треба утеплити ящики. Низька температура перетворює крох­маль на цукор, і бульби починають зеленіти. Таку картоплю шкідливо їсти.

Дно і стінки радить обклеїти пінопластом. Якщо видно, що картопля почала проростати, неподалік кладуть розрізане яблуко чи корінь імбиру.

Зараз ви читаєте новину «Картоплю зберігають зі столовим буряком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути