— Цього року з картоплею якась напасть. Із корча викопую половину гнилих бульб. То зливи наробили такої біди, — розповідає 60-річна Марія Фокіна. — Спочатку спека стояла, як у пустелі. Картопля не мала сил на ріст, а потім залило. Боюся хоч би не було голоду через такий "урожай".
— Щоб картопля не псувалася, її слід правильно зберігати. Після збору врожаю кладу просушувати під навісом на 12 днів. Це допомагає від грибкових захворювань, — розповідає 55-річна Лариса Селезньова із селища Велика Писарівка Сумської області. — Тоді перекладаю в погріб. Там зберігається за температури 2–3 градуси тепла й вологості повітря 85–90 відсотків. Вимірюю приладом, який купила в зоомагазині.
Корисно картоплю накривати сосновими гілками чи листям горобини. Вони виділяють речовини, які захищають від гниття та в'янення.
— У погребі грають роль овочеві "сусіди". Картопля гарно лежить зі столовим буряком. Він вбирає з неї зайву вологу й захищає від псування. Капусту, наприклад, тримаю подалі, інакше починають гнити обидва овочі.
Картоплю, що не вміщається в погріб, закопує в яму. Вона не проросте і дасть хороший урожай наступного року.
Вибирає на городі місце, де земля буде не надто пухка та волога. Копає яму завглибшки 1,5 м і завширшки 2 м. Щоб добре витікала дощова вода, робить рівчаки. На дно ями стелить солому і зсипає туди картоплю. Залишає зверху простір 0,5 м і накриває соломою чи очеретом. Прикриває дошками і закидає землею.
— Коли немає льоху чи підвалу, то картоплю зберігають на балконі або лоджії. Якщо там холодніше, ніж плюс 5 градусів, треба утеплити ящики. Низька температура перетворює крохмаль на цукор, і бульби починають зеленіти. Таку картоплю шкідливо їсти.
Дно і стінки радить обклеїти пінопластом. Якщо видно, що картопля почала проростати, неподалік кладуть розрізане яблуко чи корінь імбиру.
Коментарі