понеділок, 24 квітня 2017 07:45

Капусту садять після помідорів чи буряку

Автор: ФОТО з сайта www.putnikbig.ru
  Ранні сорти капусти висаджують на город у другій половині квітня. Пізні сорти — наприкінці травня або на початку червня
Ранні сорти капусти висаджують на город у другій половині квітня. Пізні сорти — наприкінці травня або на початку червня

— На город капусту висаджую в похмуру погоду, щоб сонце не обпалило ніжні листочки, — каже 51-річна Лариса Олексієнко з селища Чуднів Житомирської області. — У мене немає парника, тому купую готову розсаду. Але беру невелику з п'ятьма-шістьма листками, як всі радять, а з трьома-чотирма. Така краще приживається.

Сорти суперранньої капусти — Годварі та Парел. Вони салатні, набирають головку за 45 днів, однак довго не лежатимуть. Для зберігання підходять пізні сорти — Тюркіс, Амагер, Цукрова голова і Подарунок.

Висаджує розсаду на город у другій половині квітня. Першу капусту має в кінці червня. Для грядки обирає сонячну ділянку. У затінку розсада витягується, не сформує тверді качани. Температура повітря повинна бути не менше 15 градусів.

— Пізні сорти рано садити не треба. Вони ростуть швидко. Їх висаджуйте наприкінці травня — на початку червня.

Ямки робить на відстані 70 см одна від одної. У кожну наливає по півлітра води. Розсаду заглиблює до першого листка. Щоб ґрунт залишався вологим і рослини прижилися, після поливання пригортає ямки сухою землею, торфом або перегноєм.

— Капусту підживлюю двічі: після посадки і коли зав'язується головка. Для першого разу кілограм пташиного посліду заливаю 10 літрами води. Для другого — в 10-літровому відрі води розводжу дві столові ложки мінерального добрива для капусти. Виливаю розчин не на корінь, щоб не обпалити його, а за 5 сантиметрів від рослини.

Гарні попередники для капусти — квасоля, горох, рання картопля, буряк столовий, помідори, огірки і цибуля. Погані — редиска, редька чи руккола. Садити капусту на попереднє місце можна через три роки. Після неї добре ростимуть огірки, томати й цибуля.

— Навчилася боротися з найгіршим шкідником капусти — попелицею, — говорить Лариса. — Вони бояться кропу та попелу. Кріп саджу в міжряддя. Якщо комаха десь таки з'являється — посипаю попелом. Така обробка краща, ніж куповані отрути.

Зараз ви читаєте новину «Капусту садять після помідорів чи буряку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути