четвер, 26 травня 2022 00:05

Фундук і кизил приживаються на всіх ґрунтах

Автор: zidmarket.com.ua
  Майже всі сорти аґрусу невибагливі до умов. Погано плодоносять лише на сильно закислених, піщаних і заболочених ґрунтах. Люблять світло й бояться тіні. Серед популярних сортів — Консул, Джерело, Каптиватор, Ювілейний
Майже всі сорти аґрусу невибагливі до умов. Погано плодоносять лише на сильно закислених, піщаних і заболочених ґрунтах. Люблять світло й бояться тіні. Серед популярних сортів — Консул, Джерело, Каптиватор, Ювілейний

Для щедрого врожаю гілки постійно обрізають

— Усі ягідники вимогливі до ґрунтів, — розповідає садівниця 46-річна Людмила Дацько із села Дударків Бориспільського району на Київщині. — Якщо ростуть на будь-яких, не примхливі до умов, їх не вражають шкідники, то й мало плодоносять.

Розповідає, які кущі варто садити залежно від умов.

— Кілька років тому садівники рекламували йошту й золотисту смородину, — продовжує Дацько. — Першу ми теж посадили, кілька років чекали на врожай. Побачили, що кущ займає багато місця, а толку — ніякого. На величезних гілках мало ягід. Переключилися на золотисту смородину. Цвіте рясно, проте зав'язуються 30–40 ягід. Те ж саме зі смородиною сорту Краса Львова. У західних областях гарно плодоносить. Але в нас вразлива до борошнистої роси.

Жінка вирощує ті сорти ягід, які щедро плодоносять у кліматичних умовах Київщини.

— На будь-яких ґрунтах добре приживається обліпиха, кизил, чорноплідна горобина, фундук, глід, китайський лимонник і виноград технічних сортів, — додає Людмила Дацько. — Проте не плодоносять на перезволожених, кислих і засолених. Хочете отримувати врожай, за кущами потрібно доглядати. Улітку — поливати й підживлювати, щоб на наступний рік заклалися плодові бруньки. Проводити формувальні, омолоджувальні й санітарні обрізки.

Більшість у саду мають становити традиційні для конкретних кліматичних умов кущі та дерева.

— У радянські часи дослідні господарства України виводили й випробовували для різних регіонів інші сорти, — каже Дацько. — Зараз більшість завозять із-за кордону. Їх треба випробувати в нас.

Найпопулярнішими ягідними кущами в Україні залишаються малина, смородина, аґрус, виноград і калина.

— При посадці звертайте увагу на їхню тіньовитривалість, світлолюбність і вимоги до ґрунту, — розповідає садівник 59-річний Петро Щербина зі Сміли на Черкащині. — Бо смородина й малина люб­лять світло, але можуть щедро родити й у тіні. А врожай винограду залежить виключно від сонячного місця. У тіні плодів не буде.

Смородина й малина витримують сильні морози. Перша найкраще плодоносить на родючих слаболужних суглинках. В інших умовах потребує рясного поливу. Найпоширеніша хвороба — борошниста роса, яка з'являється на молодому листі. Найпопулярніші сорти — Вернісаж, Софіївська, Дачниця, Комфорт, Черешнева, Ювілейна копаня, Краса Львова.

Малина є літня і ремонтантна. Обидві краще плодоносять на лужних і нейтральних ґрунтах, люблять вологу. На зиму кущі потрібно прикривати агроволокном або опалим листям. Навесні — обрізати сухі й зайві гілки, високі — підв'язувати.

— Якщо при нормальній вологості листя малини пожовтіло, це свідчить про хворобу, — додає Щербина. — Найпопулярніші в Україні сорти — Полька, Помаранчеве дерево, Геракл, Новина Кузьміна, Жовтий гігант, Шапка Мономаха.

Виноград добре росте на різній землі, крім закисленої та засоленої. Погано плодоносить у тіні. Витримує посуху. Деякі сорти стійкі до морозу, інші потребують укриття на зиму. Найчастіше вражає хибна борошниста хвороба мілдью.

— Аґрус набуває популярності, — каже Петро Щербина. — Не вибагливий до умов. Погано росте лише на сильно закислених, піщаних і заболочених ґрунтах. Любить світло, боїться тіні. Його може вражати борошниста роса. Має середню морозостійкість. Серед популярних сортів — Консул, Джерело, Каптиватор, Ювілейний. Із тих, що не мають шипів — Малахіт і Грушенька.

Калина — невибаглива до світла рослина, найкраще росте на землі з низькою кислотністю. Ідеально — з низьким рівнем залягання ґрунтових вод, але не там, де є застій води. Не боїться морозів. Популярні сорти — Червоне гроно, Берегиня, Насолода, Марія.

— Кизил — це дерево, але його можна формувати кущем, — говорить Петро Щербина. — Цінна лікувальна ягода, має багато вітамінів. Кизил — світлолюбна рослина, невибаглива до ґрунту. Найкраще росте на слаболужній землі. Морозостійка, майже не хворіє. Інколи листя покривається бурими плямами — іржею. Одними з популярних сортів є Миколка, Елегантний, Старокиївський і Володимирівський.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Фундук і кизил приживаються на всіх ґрунтах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути