понеділок, 15 квітня 2019 07:31

Білу шовковицю поливають вапном

Автор: www.knyazhiysad.in.ua
  Плоди шовковиці Білосніжка дозрівають у липні–серпні неод­ночасно і зберігаються не більше трьох днів. Тому їх відразу морозять, консервують або переробляють на вино
Плоди шовковиці Білосніжка дозрівають у липні–серпні неод­ночасно і зберігаються не більше трьох днів. Тому їх відразу морозять, консервують або переробляють на вино

— Маю в садку свою Надію. Так називається сорт шовковиці, — розповідає Ірина Нагорна, 38 років, із села Бабин Іллінецького району Вінницької області. — Вона щороку радує врожаєм. Ягоди тверді і добре тримаються на гілках, а не встеляють усе подвір'я.

Шовковиця Надія дає чорно-фіолетові плоди завдовжки 3–5 см. М'якоть соковита, кисло-солодка. Дерево почало плодоносити на другий рік після посадки. З одного дерева виходить 15–17 кг плодів. Десятирічні дерева дають вдвічі більший ­врожай.

— З темних сортів росте ще Чорний принц. Плоди розміром із півпальця. З білих сортів маю Білосніжку та Діну. Вони такі ж, як і решта — і смак, і догляд. Тільки ягоди білі, як сніжинки. Плоди дозрівають у липні — серпні.

Садить дерево в кінці квітня. Викопує яму розміром 80х80х60 см. Землю змішує з 2–3 відрами перегною або компосту. Ставить саджанець і присипає землею, мульчує скошеною травою.

— Добре, що розібралася в цій деревині до посадки. Тому купувала по два дерева: з жіночими та чоловічими квітками. Жіночі схожі на колосок, а чоловічі — повислі сережки. Шовковиця запилюється завдяки вітру, а не комахам. Тому має рости у вітряному сонячному місці.

У молодих дерев обрізає верхівки пагонів, щоб підвищити врожайність. Після обрізки наростають бічні гілки, на яких і закладаються плоди. Дерево просте в догляді. Навіть якщо молоді гілки взимку і підмерзають, то після весняної обрізки швидко відростають. Плоди дозрівають неодночасно і зберігаються не більше 3 днів. Тому їх прийнято відразу морозити, консервувати або переробляти на вино.

Після першого плодоношення щовесни підживлює при розпусканні бруньок нітроамофоскою. Розсипає її по 40–50 г на 1 кв. м. Ще підживлює на початку плодоношення. Їм тоді, як ніколи, потрібна допомога. Землю навколо просапує і поливає розчином курячого посліду або коров'яку. Послід розводить водою в пропорції 1:15, а пере­гній — 1:10.

— В кінці сезону з добривами краще не балуватися. Вони стимулюють ріст молодої порослі, яка загине при перших морозах.

Шовковиця хворіє на борошнисту росу або буру плямистість. Для профілактики, до розпускання бруньок обприскує дерева розчином бордоської рідини. У 5 л води змішує 100 г мідного купоросу. В іншому пластиковому відрі в такій же кількості води розводить 400 г гашеного вапна. В нього повільно наливає розведений купорос. Перемішує, щоб вийшла блакитна рідина.

— Перевіряю розчин цвяхом, який занурюю в суміш. Якщо бачу червонуватий наліт — забагато купоросу. Тоді підсипає ще вапна, щоб не спалити рослину.

Зараз ви читаєте новину «Білу шовковицю поливають вапном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути