вівторок, 04 червня 2019 14:07

У селі під Полтавою тривають "газові війни" між мешканцями багатоповерхівок та облгазом
6

У цьому будинку по вул. Горького, 70 в селі Копили Полтавського району встановили загальнобудинковий лічильник газу всупереч волі мешканців
Фото: Ольга Стенько
У будинку по вул. Горького, 70 в селі Копили Полтавського району встановили загальнобудинковий лічильник газу всупереч волі мешканців
Мешканці багатоповерхівок у селі Копили Полтавського району зібрали підписи проти встановлення загальних газових лічильників. Листи надіслали в Полтавагаз та Антимонопольний комітет
Мешканці багатоповерхівок по вул. Горького в селі Копили під Полтавою чергують біля будинків, щоб не дати Полтавагазу встановити загальні газові лічильники
У будинку 70-в по вул. Горького в селі Копили під Полтавою мешканці не дали встановити загальнобудинковий газовий лічильник

Мешканці Терешківської ОТГ Полтавського району протистоять Полтавагазу. В селі Копили встановили один загальнобудинковий прилад обліку газу, на черзі інші будинки. Наступне — село Терешки. Люди проти.

Кореспондет Gazeta.ua розбирався в ситуації на місці.

У понеділок вранці на Вовківці, це район села Копили під Полтавою, людно. Під кожним будинком збираються мешканці. Стривожені. Бояться працівників Полтавагазу, які встановлюють на будинки прилади загального обліку газу. Організували чергування, щоб не допустити встановлення лічильників.

"У першому будинку на вулиці Горького, 70, ми прозівали. Там лічильник встановили. Наступного дня знову приїхали працівники Полтавагазу. Ми спитали, для чого ті лічильники. Кажуть, шо один рік будуть спостерігати, як воно збігається з платежами. Далі прямим текстом сказали: наступного року цей показник розкладуть по квартирах і платитимемо гроші. Мовляв, наші лічильники їм не будуть потрібні. А це незаконно. Ми дружно їх прогнали. Більше не допустим", — розповіла Таїсія Бородай, мешканка сусіднього будинку на вул. Горького, 70Б.

У Копилах шість 5-поверхівок. Ще 2011 року їхні мешканці відмовилися від централізованого опалення й перейшли на індивідуальне. Тоді ж у кожній квартирі встановили газові лічильники. Люди кажуть, що їхні газові прилади обслуговуються своєчасно. Але зараз від них вимагають укладати договори з новою обслуговуючою компанією.

Автор: Ольга Стенько
  Мешканці багатоповерхівок у селі Копили Полтавського району зібрали підписи проти встановлення загальних газових лічильників. Листи надіслали в Полтавагаз та Антимонопольний комітет
Мешканці багатоповерхівок у селі Копили Полтавського району зібрали підписи проти встановлення загальних газових лічильників. Листи надіслали в Полтавагаз та Антимонопольний комітет

"Нам почали пред'являти претензії: "Ми вас будем обслуговувать, у вас неправильно те, неправильно се". Як це? Нам усім робили проекти на газ, коли ставили індивідуальне опалення. За потреби викликаємо ту людину, яка нам все встановлювала. Вони ремонтують, ставлять печатку, що перевірку й обслуговування провели, — пояснила місцева мешканка Тамара Піскун.

За словами людей, минулого тижня на під'їздах будинків з'явилися оголошення від служби Полтавагазу. Повідомляли, що проводитимуть технічне обслуговування газової мережі будинків. Про лічильники — жодного слова.

На початку тижня на вулицю приїхала вантажна "Газель" із синім тентом. З неї вийшли люди в робочому одязі і заходилися встановлювати лічильник. Ще двоє чоловіків приїхали легковиком та відволікали людей. Заходили в кожну квартиру й перевіряли наявні газові прилади - лічильники, плити, котли. Повідомили, що тепер вони обслуговуватимуть обладнання, але із запчастинами замовника. Для цього треба тільки укласти договір — поїхати в Полтаву в офіс Полтавагаззбуту. Виписували квитанції на обслуговування на 312 гривень. Так само намагалися вчинити 30 травня з будинками номер 101 та 102 на тій же вулиці. Але місцеві мешканці завадили. Викликали поліцію.

"Полтавагаз хоче нав'язати нам лічильники на вводі. Це незаконно. У нас з ними велика війна. З нами це не узгоджували. До сільради й нашого підприємства ніхто не звертався. Є пункт статті 10 Закону України "Про житлово-комунальне господарство". Там написано, що без дозволу всіх мешканців будинку й управителя вони не мають права. Але є й друга сторона — якщо вони встанавлюють цей лічильник безкоштовно, люди не мають права перечити. Ну а вони ж можуть установити цей лічильник безкоштовно і "розкидати" на всіх мешканців гроші", — вважає керівник КП ЖЕО Терешківської сільської ради Геннадій Чепіга.

Автор: Ольга Стенько
  Такі оголошення розвісили на під'їздах багатоповерхівок у селі Копили Полтавського району
Такі оголошення розвісили на під'їздах багатоповерхівок у селі Копили Полтавського району

У Полтавагазі пояснюють, що лічильники не мають стосунку до рахунків на оплату газу для споживачів.

"Там встановлюють дублюючі вузли обліку. Не для того, щоб люди по них платили, а для контролю споживання. Люди платитимуть за своїми лічильниками. Якщо мешканці проти і мають якісь зауваження, ініціативна група може звернутися до відповідальної особи, ми організуємо зустріч. Це керівник виробничих служб Полтавагазу Юрій Самсонов. Його номер 50 24 51. Якщо до вас прийшли якісь люди, перевірте посвідчення. Можна зателефонувати у кол-центр за номером 0 (800) 508 104 (з 8-ї до 17-ї). Оператор скаже, чи дійсно за такою адресою проводяться перевірки. Пояснять суть робіт, що виконуються", — пояснила прес-секретар Полтавагазу Марина Франчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відключають від газу: як облгази виманюють гроші в українців

Фахівці ж кажуть, що встановлення таких лічильників без згоди мешканців будинку — незаконне.

"Нічого облгаз зараз не може встановлювати. Це вже "проїхали". Без згоди людей встановлення будинкового лічильника газу неможливо. Не тільки якщо люди протестують, але й якщо немає 100-відсоткової згоди всіх мешканців. До закону "Про облік газу" внесли зміни, якими заборонили такі дії. Це працює більше року. Ті, що встановили раніше — на жаль, ні. А зараз треба боротися. Одразу нехай люди звертаються до національної комісії", — прокоментував ситуацію голова громадської організації "Спілка власників житла України", колишній міністр із питань ЖКГ України (2007-2010 р.) Олексій Кучеренко.

Мешканці багатоповерхівок у Копилах зібрали понад 70 підписів, написали лист у Полтавагаз, Антимонопольний комітет та заяву до поліції. Так само зробили й мешканці сусіднього села Терешки — там лічильники планують встановлювати 5 червня.

У двох гуртожитках у селі Розсошенці Полтавського району кілька місяців немає газу. Його під приводом технічного обслуговування газорозподільчої системи відключили працівники АТ "Полтавагаз" ще в січні. Після цього встановили загальнобудинковий лічильник і опломбували трубу.

Зараз ви читаєте новину «У селі під Полтавою тривають "газові війни" між мешканцями багатоповерхівок та облгазом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути