Ексклюзиви
середа, 23 січня 2019 23:41

Тиждень без газу: полтавці розповіли живі історії
17

В Розсошенцях тиждень немає газу в двох гуртожитках
Фото: Ольга Стенько
На гуртожитках встановили загальнобудинкові лічильники
Гуртожиток по вул. Геологічній, 12 в Розсошенцях
Гуртожиток по вул. Геологічній, 10 в Розсошенцях
Жінка не змогла приготувати частування для гостей на своє 70-річчя через відключений газ

У двох гуртожитках у селі Розсошенці Полтавського району тиждень немає газу. Його під приводом технічного обслуговування газорозподільчої системи відключили працівники ПАТ "Полтавагаз".

Людей попередили оголошенням про проведення технічного обслуговування. Натомість обрізали труби та встановили загальнобудинкові прилади обліку природного газу. Відтоді його в будинках немає.

18 січня мешканці з вул. Геологічної неодноразово намагалися зв'язуватися з Полтавагазом. Додзвонилися лише до секретаря. Та сказала, що робочий день закінчився і до понеділка ніхто нічого не робитиме, - в один голос розповіли мешканці гуртожитку журналісту "Газети". Також поділились, як їм живеться без газу.

"19 січня мені виповнилося 70 років. Якраз напередодні дізналася, що газ відключили. Готувала, що змогла. Взяла у сусідів таку-сяку електроплитку. Посмажила рибу і котлети. Добре, що хоч холодця наварила заранше, в середу. Багато чого хотіла наготувати. Але не змогла. На електроплитці - довго. Такий був подарунок", - розповіла Анна Василівна, мешканка гуртожитку на вул. Геологічній, 12.

У гуртожитку 27 кімнат. Заселені по-різному. Хтось живе один на 36 "квадратах". Поруч на 12 кв. м мешкає родина з двома дітьми. Молодшій лише рік і два місяці.

Автор: Ольга Стенько
  Любов Дудник, мешканка гуртожитку
Любов Дудник, мешканка гуртожитку

"Коли нам відключили газ, я наступного дня лягла в лікарню з меншою дитиною. Вдома залишився чоловік з 14-річним сином. Як дізналася, що немає газу, була в шоці. Ось виписалися. Не знаю, що робити. Як не підключать сьогодні-завтра, будем шукать гроші та купувати електроплитку", — розповіла Любов Дудник.

Нині родина щодня ходить готувати їжу до сестри жінки, що знімає квартиру в гуртожитку за дві вулиці звідси. Люди бояться, що й там можуть обрізать газ.

Ще одна їхня сусідка, Людмила Мухіна, має мікрохвильовку. Цим допомагає Дудникам підігрівати молоко для донечки. Але для себе в мікрохвильовці не готує — тільки розігріває їжу.

"Чоловік приніс електроплитку від сусідів. Мешкають в іншому гуртожитку. Тепер хоч гарячого наварю. Хочу собі купити електропічку, проте це дорого. Скільки тієї пенсії?" — пояснила Людмила Мухіна.

За газ на одну людину платить 67 грн. Загалом за квартиру виходить майже 1,5 тис. грн на місяць. В ЖКК сплачують за площу та опалення. Окремо ще платять за електрику та воду. Субсидію не отримує.

На другому поверсі гуртожитку у двох різних кімнатах живуть важкохворі жінки. За однією доглядає син. Для іншої родичі винаймають доглядальницю. Сусіди розповіли, що забезпечити побутові умови та гаряче харчування для них тепер важко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині відкрили електростанцію, яка працює на газі зі сміття

У сусідньому гуртожитку на вул. Геологічній, 10, усього 13 кімнат. Тут подібна ситуація. Відключення газу теж стало несподіванкою, кажуть мешканці.

"Ми з колегою по будівництву знімаємо кімнату. Прийшли, поїли, поспали. Пішли ранком на роботу. Я бачив оголошення, що відключать газ для ремонту мереж. Ну ми наварили борщу на три дні. І майже тиждень сидимо голодні. Їмо хліб та ковбасу з сусіднього магазину. Вже здоров'я не витримує", — розповів Леонід Пономаренко.

Приїхав із Кіровоградської області у справах три тижні тому. Зараз думає змінити квартиру. З одного боку — поряд із роботою. З другого— в таких умовах жити неможливо.

Дехто з сусідів вже пристосувався. Довелося купувати електроприлади.

Автор: Ольга Стенько
  Анфіса Совгиря, мешканка гуртожитку
Анфіса Совгиря, мешканка гуртожитку

"Що нам робить, як газу немає тиждень? У мене двоє здорових мужиків у хаті — чоловік і 16-річний син. Поїхали і купили електроплитку й мультиварку. Майже 2 тисячі гривень витратили. Тепер хтозна, скільки заплатимо за електрику. Раніше вкладалися в 100 кіловатт", — розповіла Анфіса Совгиря.

Її чоловік Володимир звернув увагу, що в обох гуртожитках є й інша гаряча проблема - електропроводка. Тепер, коли в кожній кімнаті працюють потужні електроприлади, може не витримати.

Мешканці обох гуртожитків стурбовані. Дуже переживають, щоб не сталося, як в одноповерхівці на вул. Гоголя. Там під приводом ремонту газ відключили ще позаторік.

Керівник місцевого ЖКК, що утримує на балансі гуртожитки, розводить руками. За його словами, підприємство не в змозі допомогти мешканцям вирішити газову кризу.

"Полтавагаз вимагає, щоб ми взяли на баланс ті лічильники. Але як? Ми не маємо такої можливості. Це не передбачено статутом нашого підприємства. Я вже готовий піти назустріч і платити за технічне утримання лічильників. Проте це збільшить тариф людям. Шукаємо вихід", — заявив керівник ЖКК Олександр Роман.

Стверджує, що намагається вести переговори з Полтавагазом. Також до цього залучили голову Щербанівської ОТГ, голову Полтавської обласної ради, обласне керівництво. Переговори тривають. "Газета" стежить за перебігом подій.

В Україні можливості знизити ціну на газ для населення немає. Обіцянки політиків зробити це - популізм.

Зараз ви читаєте новину «Тиждень без газу: полтавці розповіли живі історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути