середа, 10 квітня 2019 15:20

Вчителька збирає по селу колискові

Вчителька збирає по селу колискові
Вчителька Наталія Олефіренко з Абазівки збирає колискові пісні. Фото: Facebook

Вчитель школи в селі Абазівка Полтавського району збирає та досліджує колискові пісні.

Про своє захоплення "Газеті" розповіла Наталія Олефіренко.

Наталія Григорівна Олефіренко — вчитель початкових класів Абазівської загальноосвітньої школи. Вона також читає предмет "Мистецтво". Це — її хобі.

Жінка розповідає, що змалку любить колискові пісні. Росла найстаршою з семи онуків в родині. Їхня бабуся Валентина Деркач часто співала онукам.

"Мені на все життя запам'яталося, як бабуся колисала моїх менших братів і сестер", — сказала Наталія Олефіренко.

2014 року Наталія Олефіренко разом зі своєю ученицею, тодішньою 9-класницею Дариною Дуліч, вирішили зібрати колискові, які співають в Абазівці. Цю роботу подали до Малої академії наук. Результати фольокльорної розвідки вчитель розмістила в своєму блозі.

"Ми з'ясували, що зараз колискові не співають. Автентичні українські, які збереглися з діда-прадіда, знають більше покоління від 50 років і старше. Молодь їх не береже. Співають сучасні пісні, російськомовні колискові. Іноді — відомі українські народні пісні", — пояснила Наталія Григорівна.

Опитували лише жінок. Умовно розділили їх за віком на три групи, по 30 осіб у кожній. "Потенційні прабабусі" — 60 років і старше, "потенційні бабусі" — від 40 до 60 років і "потенційні мами" — від 20 до 40 років. Вдалося зібрати майже 30 текстів. Записали 12 пісень, які увійшли до диску "Пісні Абазівського краю". Деякі виконала сама дослідниця. Інші записали на диктофон від місцевих мешканок. Нерідко зустрічали канонічні тексти, але переінакшені. Часто жінки співають по-своєму.

Цю ж тему, але з іншою ученицею, Тетяною Гонтовою, 2016 року представили на обласній науково-практичній конференції "Полтавщина — земля моя свята". Тоді роботу включили до збірки матеріалів конференції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Полузірській школі збирають унікальні вишивки

"У мене є внучка Катруся. Їй 4 роки. Ми з нею вчимо колискові, які співала моя бабуся, а для неї вже пра-прабаба. Вони в мене з дитинства були на слуху. Коли в мене народилися двоє дітей, ніби спрацювала підсвідома пам'ять. Згадалися всі колискові, що я знала. Так само онука виросте і співатиме їх своїм дітям. А от донька моя не співала чомусь жодного разу. Коли онука приїжджає до мене в гості, просить співати "Люлі, люлі, прилетіли гулі" і "Котку ти наш, не ходи до нас". Ще "Засни, засни, задрімай, нічого не думай...". Вони для мене найулюбленіші", — розповіла Наталія Олефіренко.

Жінка згадала про цікавий результат наукових спостережень. Пісня впливає на здоров'я. Спиралися на дослідження Галини Хоткевич, яка у Франції вивчала вплив української пісні на вагітних жінок. Саме від українських колискових жінки, які не розуміли мови, відчували найбільш благодатний стан. Ритміка слів і музична гармонія чинять найкращий вплив.

Спільне прослуховування пісень допомагає зміцнити сімейні відносини. Таких висновків дійшли дослідники університету Арізони, проаналізувавши роль музики в стосунках між дорослими і дітьми.

Зараз ви читаєте новину «Вчителька збирає по селу колискові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають