— На Василя й Маланки накриваю щедрий стіл. Піст скінчився і можна гарно попоїсти. Обов'язково роблю вареники кількох видів. У деякі кладу сюрпризи — грудку борошна, квасолю, ґудзик, цукор, сіль, перець, нитку, монету. Це для ворожіння. Кому що попадеться. Борошно символізує клопоти, квасоля — дітей, ґудзик — новий одяг, цукор — солодке життя, сіль — важку працю, перець — пікантні події, нитка — подорож, монета — багатство, — каже 25-річна Маргарита Михайлик із Розсошенців. Готує вареники за рецептами баби. — Вона навчила маму та мене.
Замішує тісто на теплій воді. На склянку вбиває одне яйце.
— У воду сиплю по пів чайної ложки солі й цукру, вбиваю яйце. Додаю три столові ложки олії. Потроху досипаю борошно. Гарно перемішую ложкою, щоб було пластичне тісто, — говорить Маргарита. — Далі виминаю руками. Потім даю йому відпочити хвилин 30–45.
У цей час готує начинку.
— Зачищаю печінку від плівок і жовчних судин. Відварюю до готовності. Окремо варю сало й пасерую цибулю. Сало і яловичу печінку пропускаю через м'ясорубку, додаю цибулю, сіль і трохи меленого перцю, — продовжує. — Розкатую на столі тісто. Чашкою видавлюю кружальця. Потім кладу начинку. Зліплюю краї. Варю в киплячій воді, доки вареники не спливуть. Готові поливаю розтопленим маслом.
Вареники з капустою й оселедцем ставлять до горілки.
— Тісто мішу звичайне — з борошна, склянки теплої води, олії та яйця, — пояснює. — Смажу на соняшниковій олії цибулю. Нашатковану свіжу капусту тушкую на олії, сиплю сіль і спеції. Дрібно ріжу печериці, відварюю їх, кладу у сковорідку до капусти. Додаю цибулю й нарізане філе оселедця. Подаю під горілочку. Чоловіки розмітають такі вареники.
На десерт ліпить вареники з маком.
— Для начинки мак промиваю й заливаю окропом. Через 20–30 секунд воду зливаю. А мак викладаю на серветку, щоб трохи просохнув. Потім розтираю його в ступці до однорідного стану з цукром і медом. Готові вареники подаю з компотом, узваром або соком.
Також наша родина любить вареники із солоним кислим сиром. Їх треба варити 5–6 хвилин. Як спливуть — витягую й поливаю зверху розтопленим маслом. Подаю зі сметаною.
На стіл не ставлять рибу та птицю
— На Маланки роблю пишний стіл. Варю український традиційний борщ. Обов'язково мають бути страви зі свинини, млинці, різні ковбаси. Не готую птицю і рибу в цей вечір. Кажуть, це погана прикмета. Вважають, що щастя "полетить" або "попливе" з дому. Це ще прабабця вчила.
Коментарі