субота, 25 травня 2019 15:19

"Отець Микола сповідував інших священиків"

Автор: ФОТО надане Білоцерківською єпархією
  Протоірей Микола Сичевський був духівником Білоцерківської єпархії
Протоірей Микола Сичевський був духівником Білоцерківської єпархії

Місяць тому помер протоієрей Микола Сичевський. 46 років служив у церкві. Відбудував Покровський храм у селі Ожегівка Володарського району.

— Отець Микола сповідував інших священиків. Був духівником Білоцерківської єпархії. На цю посаду не призначає архірей. Людину обирають інші священики. Отця Миколу обрали одностайно, — розповідає протоієрей Білоцерківської єпархії Валерій Яблонський, 34 роки.

Микола Сичевський народився 1939 року в селі Хомутець Житомирської області. 1947-го його сім'я переїхала в село Червона, що на Київщині. Навчався у Київському училищі №2 на токаря. Працював на Київському мотоциклетному заводі електрослюсарем. Закінчив Ленінградську духовну семінарію. Сан диякона йому присвоїв митрополит Ленінградський і Новгородський Никодим 1971 року. Відтоді і до смерті отець Микола служив у храмі в селі Ожегівка Володарського району.

— Своє служіння розпочав у радянські тяжкі часи. Тоді влада принижувала церкву. В ті роки мало молодих людей наважувалися стати священиками, — продовжує Валерій Яблонський. — Молодим панотцем він узявся відновлювати церкву в Ожегівці. Була у жахливому стані. Знайшов помічників і реставрував храм.

Дружина Миколи Сичевського тяжко хворіла, померла торік. Була паралізована. Односельці допомагали доглядати жінку. Останній рік він також хворів. Жив у дочки в Києві та лікувався. Залишилися дві дочки — Ірина та Наталія.

— Отець Микола був скромною людиною. Жив у хатинці недалеко від храму. Автомобіля не мав. Найбільше цінував спілкування з людьми.

Помер 20 квітня на 79-му році життя. Поховали біля церкви, в якій служив 46 років. Заупокійні промови виголосили шестеро священиків. Також сільський голова та депутати Верховної й обласної рад.

Зараз ви читаєте новину «"Отець Микола сповідував інших священиків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають