субота, 08 червня 2019 17:05

Ольга Сумчак вирощує полуницю на агроволокні

Автор: фото з власного архіву Ольги Сумчак
  У вирощеної на агроволокні полуниці ягоди завжди будуть чистими. Бур’ян не ростиме
У вирощеної на агроволокні полуниці ягоди завжди будуть чистими. Бур’ян не ростиме

— Щоб ягоди були чистими, висаджую полуницю на агроволокно. Краще у серпні-вересні. Тоді наступного року вже будуть плоди, — розповідає Ольга Сумчак, 45 років.

Нетканий матеріал агроволокна служить мульчею — захищає грунт від пересихання. При цьому не затримує воду і повітря. Чорний колір не пропускає сонячні промені і не дає рости бур'янам.

— Агроволокно продають на метри у городніх магазинах, — продовжує. — Беру середньої щільності шириною 3,2 метра і розрізаю вздовж. Через кожні 30 сантиметрів у ряду білим маркером роблю мітки, потім розрізаю навхрест. Розстеляю матеріал з отворами на перекопану землю. Краї агроволокна прикладаю брусами, щоб не загинались. Копаю лунки, насипаю туди деревний попіл. Він містить калій, який допомагає рослинам краще плодоносити.

Стежки між грядками встеляє смужками лінолеуму. Тоді завжди буде чисте взуття і земля під час дощу не потраплятиме на ягоди.

За два тижні після збору врожаю жінка скошує листя. Так кущі набираються сили, краще відновлюються й менше хворіють. Якщо на листках з'являються плями — бризкає "Трихофітом". Це витяжка із гриба, нешкідлива для людини.

— Для розмноження варто лишати перші два вуси. Вони найміцніші, дадуть найкращу розсаду, — радить Ольга. — Під них підставляю пластикові стаканчики із землею. Так простіше пересадити. Решту вусів обриваю, бо будуть "витягувати соки" в основного куща і ягоди стануть дрібними. Поливаю щовечора, а за місяць висаджую на грядку з агроволокном.

Віддає перевагу голландському сорту Ельсанта. Плодоносить рясно і дружно. Ягоди великі та блискучі. Коли пригощає знайомих — сумніваються, чи справжні. На смак дуже солодкі.

— Сорти Монтерей та Альбіон родять двічі на рік. Але швидко виснажуються, тому через два роки потрібно пересаджувати.

Зараз ви читаєте новину «Ольга Сумчак вирощує полуницю на агроволокні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають