неділя, 24 березня 2019 01:03

"Нас звинувачують, що розпалюємо ворожнечу. Але війну розпочали не ми"

Автор: Геннадій Таченко
  Мешканці Кисляка голосують за утворення нової релігійної громади, яка перейде до Православної церкви України
Мешканці Кисляка голосують за утворення нової релігійної громади, яка перейде до Православної церкви України

За утворення нової релігійної громади, яка перейде до Православної церкви України, проголосували учасники зборів у Кисляку 17 березня.

Рішення прийняли на зібранні мешканців, яке відбулось у сільському клубі — поруч із місцевим Свято-Успенським храмом, де править священик Російської православної церкви в Україні Костянтин Бузівака. Теж прийшов на збори. Не підтримав людей.

— Зібралася територіальна громада, а не церковна, — говорить отець Костянтин, 34 роки. — Це було би правильно, якби вирішувалися питання села. А розглядати церковні речі не можете, за законом. Ми живемо за статутом. Наша церква визнана всім православним світом. А ваша — тільки Константинополем. Коли відбудеться Вселенський собор і прийме рішення про загальне визнання, тоді будемо про щось говорити.

Наша церква незалежна, і це засвідчує грамота, написана патріархом Алексієм ІІ 1990 року.

Присутні обурилися. Під їхні крики священик залишив клуб.

— Грамота справді була, — говорить учитель англійської мови Кисляцької школи Ігор Живцов, 51 рік. — Але є статут Російської православної церкви. В ньому визначено автономію УПЦ, але вона входить до Московського патріархату. Залежить від нього.

Ця церква є самостійною, незалежною в своєму управлінні та устрої. Але з іншими помісними православними церквами з'єднана через Російську. То як можна вірити, що вона є незалежною? Нас звинувачують, що розпалюємо ворожнечу. Але війну розпочали не ми.

Зараз розбудовуємо Православну церкву України. Її доля залежить не від Константинополя чи Києва, а від нас.

— Патріарх Константинопольський Варфоломій визнав Православну церкву України. Визнання іншими помісними церквами відбуватиметься з часом, — каже настоятель гайсинського храму Святого великомученика і цілителя Пантелеймона Ярослав Вольвин, 33 роки. — Якщо в Україні церква є помісна, вона повинна бути незалежна не тільки від політичного впливу, а й духовного.

— Була парафіянкою Свято-Успенської церкви, — говорить місцева 71-річна Ніна Шевчук. — Питання про перехід до Православної церкви України в селі підняла молодь. Їх підтримали багато людей. Будемо просити настоятеля Костянтина змінити думку. Він дуже багато зробив для церкви. За декілька днів проведемо обхід села, аби визначитися, скільки людей готові проголосувати за перехід.

Зараз ви читаєте новину «"Нас звинувачують, що розпалюємо ворожнечу. Але війну розпочали не ми"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають