субота, 12 січня 2019 01:25

Ковалівка може стати частиною Полтави

Автор: Дмитро Скаженик
 

На черговій сесії обласної ради 21 грудня прийняли оновлений Перспективний план формування територій громад області. Ковалівку Полтавського району можуть приєднати до Полтави.

— Нашу думку ніхто не питав, — каже Ковалівський сільський голова Олександр Бублик, 38 років. — Куди захотіли, туди й приліпили. Історія довга. До Коломацької ОТГ нас принципово не хоче тулити губернатор Валерій Головко. Тому й кидають Ковалівку до Полтави. Спочатку в Перспективному плані до Коломацької громади відносилися Василівська, Степненська, Ковалівська сільради.

Обласна влада провела соцопитування і вийшло, що я міг перемогти на виборах голови ОТГ. Після цього Ковалівку й Степне "відчепили". Тепер у Коломацькій громаді населення й до 2 тисяч не дотягує. За методикою Кабінету міністрів, для створення ОТГ не вистачає діток ні дошкільного, ні шкільного віку. Тому туди хочуть приклеїти Черкасівку, Степне і навіть дві сільради із сусіднього Чутівського району — Зеленківську й Войнівську. До мене телефонують обурені люди із Зеленківки. Кажуть, що їм до свого райцентру Чутове всього 7 кілометрів, а до Коломацького — 20. Де здоровий глузд?

Коломацький сільський голова Євген Почечун, 34 роки, вважає, що економічно й географічно таке об'єдннаня виправдане.

— Позиція держави — щоб на місцеві вибори 2020 року всі громади йшли у складі ОТГ, — пояснює Євген Олександрович.

Полтавська область є однією з останніх, де ще не прийняли остаточний варіант Перспективного плану. На карті залишалися "білі плями" — території, не охоплені децентралізацією.

— В області й у Полтавському районі децентралізація проходить так, як вигідно комусь — чиновникам облдержадміністрації, депутатам облради, місцевим князькам, — говорить заступник голови обласної ради 36-річний Анатолій Ханко.

— Процес заполітизований. Наприклад, об'єднати Тахтаулівську й Сем'янівську сільради пропонують із центром у Сем'янівці. Хоча в Тахтауловому вдвічі більше населення, кращі інфраструктура, школа. Не завжди адмінреформою керує здоровий глузд. Якщо сільський голова діє неузгоджено з облдержадміністрацією — село може стати навіть додатком Полтави.

Прийнятий варіант ще не остаточний. Вносити зміни можна до кінця наступного року. Але практично зробити це буде дуже важко через вибори президента та Верховної Ради. Останні добровільні вибори в ОТГ можуть бути призначені в грудні 2019-го.

Зараз ви читаєте новину «Ковалівка може стати частиною Полтави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають