субота, 15 червня 2019 16:22

За три галушки платили 50 гривень

Автор: Ярослава Фоніна
  8 і 9 червня в Полтаві на Соборному майдані пройшов міжнародний фестиваль "Полтавська галушка". Торговці пропонували галушки із м'ясом, грибами, печінкою, шоколадом
8 і 9 червня в Полтаві на Соборному майдані пройшов міжнародний фестиваль "Полтавська галушка". Торговці пропонували галушки із м'ясом, грибами, печінкою, шоколадом

— Збиралися з донькою скуштувати галушки. Але ті, що хотілося, коштують 50 гривень за три штучки. Дорого. Я дома не гірші зроблю, — посміхається 40-річна Ірина ­Переходько із села Розсошенці Полтавського району. У легкому трикотажному сарафані ходить між ятками на міжнародному фестивалі "Полтавська галушка", що відбувся 8–9 червня в обласному центрі на Соборному майдані.

Зустрічаю її при вході на фестиваль — біля арки, обвішаної різнокольоровими стрічками. Прямуємо до "Містечка майстрів", Ірина хоче придбати вишиванку. Донька — русява дівчина років 20 — йде попереду.

— Дуже люблю такі плаття. У мене одне є, але хочу ще, — Ірина повертає до ятки з вишиванками навпроти садиби Івана Котляревського. Обирає бежеву сукню до коліна за 750 грн.

Поруч торгують медом. Один із бджолярів — 80-річний пасічник Петро Деркач, підзиває до себе.

— У мене сьогодні день народження, всіх пригощаю, — відкорковує аличеву наливку. Має на голові великий солом'яний капелюх. Приїхав сюди з Абазівки Полтавського району із сином. На столі перед ним багато фруктових наливок. — Уже й не помню, який це ярмарок по щоту. Мене запрошують на всі свята по селах, у районі. Завжди їжджу, якщо здоров'я позволяє.

На території розміщені різні локації — "Галушкові смаколики", "Галушкова сцена", "Галявина бешкетників", "Крафтові виробники". Минаю ятки із грузинською та вірменською кухнею, стіл, де китаєць проводить чайну церемонію.

Ціни на 100-грамову порцію із трьох галушок починаються від 30 грн, залежно від складників. Шашлик продають по 50 грн за 100 г, ковбаски — по 35. Із солодощів — галушки з ­шоколадом, солодка вата або морозиво. Серед напоїв розбирають настоянки, пиво, каву, сік, лимонад, найпопулярніша — медовуха.

Біля однієї із найбільших яток велика черга. Тут галушки по 35 грн, пропонують із м'ясом, грибами, печінкою, шоколадом. До солоних беруть сметану, сирний соус, кетчуп чи майонез. До солодких — мед, згущене молоко, сметану й топінги — полуничний, шоколадний чи бабл-гам.

Хочу поговорити із власницею ятки з галушками Мариною Мостовою. Одягнена в український одяг, волосся зав'язане хусткою. Наливає настоянку покупцю, який щойно придбав порцію галушок із печінкою.

— Ми з Полтавського району, із Петрівки. Займаємося зеленим туризмом, маємо багато будиночків. Є гостинний дім "Золота сота", де готуємо різноманітні страви.

— Приготували на ярмарок галушки, фаршировані м'ясом свині, курки, з грибами та з печінкою. Розмели моментально. Чекаємо, доки привезуть свіжі, — розповідає 29-річна Альона Рочева, працівниця компанії із доставки їжі "Ложка". З колегами розмістилися на сусідньому столику. Показує порожні миски.

Фестиваль "Полтавська галушка" відбувається вдруге. Цього року запросили гостей із Канади та Грузії.

Зараз ви читаєте новину «За три галушки платили 50 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають