— Збиралися з донькою скуштувати галушки. Але ті, що хотілося, коштують 50 гривень за три штучки. Дорого. Я дома не гірші зроблю, — посміхається 40-річна Ірина Переходько із села Розсошенці Полтавського району. У легкому трикотажному сарафані ходить між ятками на міжнародному фестивалі "Полтавська галушка", що відбувся 8–9 червня в обласному центрі на Соборному майдані.
Зустрічаю її при вході на фестиваль — біля арки, обвішаної різнокольоровими стрічками. Прямуємо до "Містечка майстрів", Ірина хоче придбати вишиванку. Донька — русява дівчина років 20 — йде попереду.
— Дуже люблю такі плаття. У мене одне є, але хочу ще, — Ірина повертає до ятки з вишиванками навпроти садиби Івана Котляревського. Обирає бежеву сукню до коліна за 750 грн.
Поруч торгують медом. Один із бджолярів — 80-річний пасічник Петро Деркач, підзиває до себе.
— У мене сьогодні день народження, всіх пригощаю, — відкорковує аличеву наливку. Має на голові великий солом'яний капелюх. Приїхав сюди з Абазівки Полтавського району із сином. На столі перед ним багато фруктових наливок. — Уже й не помню, який це ярмарок по щоту. Мене запрошують на всі свята по селах, у районі. Завжди їжджу, якщо здоров'я позволяє.
На території розміщені різні локації — "Галушкові смаколики", "Галушкова сцена", "Галявина бешкетників", "Крафтові виробники". Минаю ятки із грузинською та вірменською кухнею, стіл, де китаєць проводить чайну церемонію.
Ціни на 100-грамову порцію із трьох галушок починаються від 30 грн, залежно від складників. Шашлик продають по 50 грн за 100 г, ковбаски — по 35. Із солодощів — галушки з шоколадом, солодка вата або морозиво. Серед напоїв розбирають настоянки, пиво, каву, сік, лимонад, найпопулярніша — медовуха.
Біля однієї із найбільших яток велика черга. Тут галушки по 35 грн, пропонують із м'ясом, грибами, печінкою, шоколадом. До солоних беруть сметану, сирний соус, кетчуп чи майонез. До солодких — мед, згущене молоко, сметану й топінги — полуничний, шоколадний чи бабл-гам.
Хочу поговорити із власницею ятки з галушками Мариною Мостовою. Одягнена в український одяг, волосся зав'язане хусткою. Наливає настоянку покупцю, який щойно придбав порцію галушок із печінкою.
— Ми з Полтавського району, із Петрівки. Займаємося зеленим туризмом, маємо багато будиночків. Є гостинний дім "Золота сота", де готуємо різноманітні страви.
— Приготували на ярмарок галушки, фаршировані м'ясом свині, курки, з грибами та з печінкою. Розмели моментально. Чекаємо, доки привезуть свіжі, — розповідає 29-річна Альона Рочева, працівниця компанії із доставки їжі "Ложка". З колегами розмістилися на сусідньому столику. Показує порожні миски.
Фестиваль "Полтавська галушка" відбувається вдруге. Цього року запросили гостей із Канади та Грузії.
Коментарі