неділя, 21 квітня 2019 16:19

Вербу розвішують по хатах, кладуть за ікони

Автор: kurs.if.ua
  Вербна неділя цього року припадає на 21 квітня
Вербна неділя цього року припадає на 21 квітня

— Вербна неділя — це коли Ісус Христос на осляті в'їхав у Єрусалим. Його зустрічали співами, а через тиждень — розіп'яли, — каже настоятель Свято-Покровського храму в селі Ковалівка Володимир Костюшко, 39 років. Розповідає про Вербну ­неділю.

— Це одне з 12 великих свят року. Воно є перехідним, бо залежить від Пасхи. Так само, як П'ятидесятниця, її називають ще Свята Трійця, — на 50-й день або ж Вознесіння — на 40-й день після Пасхи.

В Україні замість пальмових гілок, якими натовп вітав Ісуса Христа у головному місті єврейського народу, використовують вербові. Звідси й назва — Вербна неділя.

— Вербу розвішують по хатах, кладуть за ікони — в таке місце, щоб вона була на видноті. Щоб злий дух оминав оселі, — пояснює отець Володимир.

— Церковні свята заходять звечора. Тобто, вербу освятити можна буде після заходу сонця в суботу. Хоча переважно люди йдуть до церкви зранку в неділю. Святять перед службою або після неї. У нас о 9-й почнеться служба, освячення — десь о 10:30. Працювати цього дня, як і на інші свята, не можна. Зараз триває Великий піст. Вербна неділя — святковий день. Бажано відмовитися від жирної їжі. М'ясо вживати не можна. Треба йти до храму, молитися за здоров'я рідних і близьких. Набрати свяченої води.

У народних прикметах йдеться про магічні властивості верби. Але тільки якщо вона освячена. Зрізати гілки прийнято на дереві біля дупла, а також на вербах, що ростуть поряд із цвинтарем. Зараз українці здебільшого купують біля церкви.

Легко б'ючи рідних, знайомих чи свійську худобу гілками верби, виганяють хвороби та злих духів. Також їдять бруньки з гілок. Освячена верба могла вилікувати від безпліддя чи будь-якої хвороби, надати сил. Дівчат, які хотіли вийти заміж, вербою мали побити якомога більше родичів.

Зустрічати свято заведено в колі рідних і близьких, не влаштовуючи гучного застілля. Минулорічні гілки треба спалити. Вважають, що вони вбирають у себе негативну енергію.

Паски треба спекти до дванадцятої години п'ятниці

— У середу перед Великоднем було бичування над Ісусом Христом. У четвер читається 12 Євангелій. У п'ятницю виноситься плащаниця (полотно великого розміру із зображенням відбитка тіла Ісуса Христа. — Газета), люди підходять, як у нас до покійника — попрощатися й віддати шану. У суботу християни готуються до Пасхи, — розповідає отець Володимир Костюшко. — Паски треба спекти до 12-ї години п'ятниці. Тобто, до виносу плащаниці. Тому в четвер або у п'ятницю зранку господині можуть займатися прибиранням та готуванням.

Зараз ви читаєте новину «Вербу розвішують по хатах, кладуть за ікони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають