субота, 26 січня 2019 22:21

"Рубав дрова і відрізав на руці три пальці. Думав, зі спортом попрощаюсь"

Чемпіонат світу із пауерліфтингу в Києві серед ветеранів виграв у листопаді торік 70-річний Віктор Стефанов із с. Шкарівка Білоцерківського району. Загалом, підняв штангу вагою 480 кг.

Змагалися 250 учасників із 23 країн. Основними конкурентами українця були бразилець і чилієць.

— Мені не зарахували другу спробу в жимі ваги лежачи. А третьої не дочекався — запізнювався на автобус додому, — згадує Віктор Олексійович. — Уже з новин дізнався, що суперники намагалися підняти більшу вагу. Але не впоралися. Мене визнали переможцем у трьох дисциплінах. Загальна піднята вага — 480 кілограмів.

До перемоги на Чемпіонаті світу Віктор Стефанов 2017 року намагався встановити світовий рекорд у жимі лежачи. Підняв 175 кг. Однак його не зафіксували, бо замість плавок спортсмен був одягнутий у труси-боксерки. Це заборонено правилами, пояснили йому. Віктор Олексійович подав апеляцію ву Федерацію пауерліфтингу України на це рішення. Виграв. Проте рекорд усе одно не зарахували.

Важкою атлетикою Віктор Стефанов займається з дитинства. Загалом, має понад 100 медалей.

— Школярем випадково зайшов у білоцерківський спортивний клуб "Авангард", — розповідає. — Хотів записатися, але не склалося. Не мав змоги їздити із села на тренування. Удома знайшов дві гирі по 32 кілограми. Став займатись. У 17 років вступив до Катюжанського професійного училища. Записався в секцію важкої атлетики, вперше взяв у руки штангу. Потім служив в армії у Білорусі. Спорт не кидав. Здав норматив на кандидата у майстри спорту. Піднімав у поштовху 130 кілограмів, у жимі лежачи — 100.

1969 року чоловік переміг у першості полку. Вижав від грудей 152,5 кг. На наступних змаганнях здобув звання "майстер спорту". За роки тренувань Віктор Стефанов жодного разу не вживав харчових добавок для спортсменів.

— Їм те, що й усі — багато і ситно, — каже.

1970-го повернувся додому. Працював зварювальником на тодішньому Першотравневому заводі. Замість важкої атлетики починає плавати взимку. Робить це й досі — щодня о шостій ранку стрибає в ополонку.

— За три роки знову беруся за штангу. Але сталося лихо — рубав дрова і відрізав на руці три пальці. Думав, зі спортом попрощаюсь. Лікар переконував, що не все втрачено. До тренувань повернувся 1978 року. Уже як аматор.

Віктор Олексійович тренується у залі с. Шкарівка. Участь у змаганнях йому оплачує сільська рада. Кожні обходяться у 4 тис. грн. Дружина Марія, 67 років, проти занять спортом чоловіка. Каже, він заважає виконувати домашні обов'язки.

Подружжя має трьох дітей — 45-річного Сергія, Тетяну, 35 років, та 30-річну Наталію. Є п'ятеро онуків — Антон, 23 роки, 21-річний Артур, Артем, 12 років, 8-річна Марія та Анна, 7 років.

Зараз ви читаєте новину «"Рубав дрова і відрізав на руці три пальці. Думав, зі спортом попрощаюсь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають