субота, 14 вересня 2019 15:40

Неонілла Свєтозарова валяє одяг із собачої шерсті

— Маю двох собачок породи бішон фрізе або французька болонка, зовуть Купідон та Афіна. Це неалергенна порода, мають м'яку й кучеряву шерсть. Їх необхідно стригти влітку. В інші сезони — вичісувати. Пуху й шерсті дуже багато. Не знала, куди її дівати, тож вирішила щось із неї робити. Тим паче, в мене є стара прядка. Один недолік — собача шерсть складно увалюється, набагато легше працювати з овечою, — розповідає Неонілла ­Свєтозарова, 54 роки. Три роки тому переїхала із Кам'янського в село Тахтаулове Полтавського району. Аби бути ближче до онуків і доньки, яка вийшла заміж і живе в Полтаві

Із собачою шерстю працює вісім років.

— Раніше це було лише хобі. Але зараз — бізнес. Бо не можу знайти тут роботи, на жаль. У Дніпродзержинську працювала вчителем художньої культури та образотворчого мистецтва, — каже ­майстриня.

На задньому фоні чую голос дитини. Зараз замовлень багато, особливо в осінньо-зимовий період. Купують валянки, шкарпетки, жилети, рукавички, пояси — все із собачої шерсті. Беруть на ­подарунки друзям і родичам. Багато робіт поїхало за кордон — у Берлін, Кишинів, Прибалтику. Також замовляють із Полтави, Кам'янського та інших міст України. Вироби дуже добре носяться. А в шкарпетках не пітніють ноги. Неонілла Миколаївна стверджує, що такі вироби корисні при застудах, бо дуже добре прогрівають тіло і водночас "дихають". Також одяг із собачої шерсті ­допомагає при хворобах судин, суглобів, поліартритах.

— Собача шерсть хоч і м'яка і приємна на дотик, але трохи колеться. Це розганяє кров, покращує її циркуляцію, — каже.

Шкарпетки й рукавиці коштують 200–250 грн, залежно від розміру, валянки — до 400 грн. Найдорожчі жилети — майже 6 тис. грн. Їх багато замовляють клієнти із-за кордону. Найважчим замовленням стало пальто.

— То була незвичайна ідея — "посадити" собачу шерсть на трикотаж. Але мені вдалося. Візерунок зробила під петриківський розпис. Потім почала ­виготовляти такі сукні. Прикрашаю пейзажами, ­квітами.

У телефонній слухавці чую гучний гавкіт собаки. Неонілла Миколаївна вгамовує тварин.

— Навіть на звичайні шкарпетки йде дуже багато часу. 2–3 години шерсть вивалюється, потім вона має висохнути. Якщо є малюнок, він наноситься потім на основу із собачої шерсті білого чи сірого кольору. Для візерунків замовляю в інтернеті овечу різнокольорову.

Чоловік допомагає пришивати підошви на валянки.

— Ще у Кам'янському я "одягала" всю групу "Фрістайл". Також багато шию на замовлення, вишиваю сорочки.

Зараз ви читаєте новину «Неонілла Свєтозарова валяє одяг із собачої шерсті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають