Ексклюзиви
субота, 16 березня 2019 15:30

"Їжа має бути простою. Бажано не переїдати"

Автор: ФОТО надане Ярославом ВОЛЬВИНИМ
  Отець Ярослав Вольвин, настоятель храму Святого великомученика і цілителя Пантелеймона: ”Піст має бути тілесним і духовним. Перший зводиться до стриманості в їжі, власних діях. Духовний передбачає працю над собою, налагодження стосунків із ближніми”
Отець Ярослав Вольвин, настоятель храму Святого великомученика і цілителя Пантелеймона: ”Піст має бути тілесним і духовним. Перший зводиться до стриманості в їжі, власних діях. Духовний передбачає працю над собою, налагодження стосунків із ближніми”

Великодній піст почався 11 березня. Триватиме до Пасхи. Її православні відзначатимуть 28 квітня.

— Піст — це певна праця над собою. Це стриманість, в якій людина намагається побороти в собі певні пристрасті, а також духовні звички, — розповідає настоятель храму Святого великомученика і цілителя Пантелеймона в Гайсині, отець Ярослав Вольвин, 33 роки. — Приклад посту нам подав Ісус Христос. Перед розп'яттям він постував у пустелі впродовж сорока днів.

Піст має бути тілесним і духовним. Перший зводиться до стриманості в їжі, власних діях. Духовний передбачає працю над собою, налагодження стосунків із ближніми. Це період внутрішнього духовного очищення та вдосконалення. Сенс не в тому, щоб чогось не їсти, а в концентрації на головному в житті.

На час посту ми відмовляємося від м'ясних і молочних продуктів, риби, яєць. За церковним уставом, риба дозволяється тільки на Благовіщення та в день Входу Господнього до Єрусалима — Вербну неділю. В інші дні їжа має бути простою. Бажано не переїдати.

Звертаючи увагу на власне здоров'я, людина не може себе в усьому обмежувати. Кожен повинен самостійно визначати, яким має бути раціон. Не можна різко відмовлятися від одних продуктів і переходити на інші. Хворим не варто обмежувати себе у потрібних продуктах. Краще звертатися до священика і просити благословення на ту чи іншу їжу.

Отець Ярослав рекомендує парафіянам вживати страви, які потребує організм.

— Однак послаблення в їжі не означає, що людина може зовсім не постувати. Наприклад, діти можуть трохи постувати вдома, а у школі їсти те, що подають. Хай вони бачать, як постують батьки. Краще не примушувати їх до цього, а давати вибір.

Піст завершується на Великдень. До заутрені всі йдуть до церкви. Після святкової літургії святою водою благословляються паска, яйця та інші скоромні страви. Люди христосуються та вітають одне одного словами "Христос Воскрес!" та відповіддю "Воістину Воскрес!"

В останній тиждень перед Великоднем нічого не садять

Великодній піст є найдовшим у християнстві. Є народні назви деяких із його днів та тижнів.

Перший день називають "Жилавий понеділок". Господині не готували гарячих страв, а пекли коржі з житнього тіста. Кожен член родини мав з'їсти шматок.

Першу неділю посту називають збірною. Цього дня дівчата варили кашу з маком і закопували в землю на деякий час. Вірили, що позбуваються недолі.

Неділя за тиждень до Великодня називається Вербною, квітковою або шутковою. Тиждень, який їй передує, кличуть вербним. Зазвичай у цей час нічого не садять, бо не вродить.

Останній тиждень перед Великоднем називають великим, страсним або чистим. У четвер цього тижня наводять лад у хаті, купаються, прикрашають оселю.

Найважливішим днем посту є Страсна п'ятниця — день, коли розіп'яли Ісуса Христа. Їжа має бути скромна. Не дозволяється вживати навіть рибу.

Зараз ви читаєте новину «"Їжа має бути простою. Бажано не переїдати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають