пʼятниця, 26 квітня 2019 09:25

Страсна п'ятниця: що можна і не можна робити в цей день, традиції

Страсна  п'ятниця: що можна і не можна робити в цей день, традиції
Що можна, а що ні у передостанній день посту. Фото: gs.by

Страсна п'ятниця - найсуворіший день Страсного тижня. 2019-го вона припадає на 26 квітня.

Ми розповімо, що в цей день можна робити, а що забороняється згідно з українськими звичаями та церковними канонами.

Що не можна робити в Страсну п'ятницю

У Страсну п'ятницю слід повністю відмовитися від їжі. Тільки ввечері можна з'їсти хліб і воду. Також потрібно уникати веселощів і різних розваг.

Хто в Страсну п'ятницю сміється, той весь рік буде плакати - каже народна приказка.

Цього дня не можна виконувати домашню роботу - ні шити, ні різати, ні прибирати. Слід завершити все прибирання в Чистий четвер. Не можна працювати і на землі. Українці вірили, якщо посіяти або посадити щось у цей день, то врожаю не буде.

За повір'ям, у Страсну п'ятницю потрібно відмовитися від стрижки та фарбування волосся або будь-яких інших косметичних процедур.

Що можна робити в Страсну п'ятницю

Цього дня християнам варто відвідати богослужіння і помолитися. Наші предки вважали, якщо принести з богослужіння 12 запалених свічок і розставити їх у будинку, то це обов'язково принесе добробут і удачу на наступний рік.

Хоча в Страсну п'ятницю працювати не можна, але дозволено випікати паски. У народі кажуть, що випічка, приготовлена ​​у Велику п'ятницю, не зіпсується і не покриється цвіллю, а також буде володіти цілющою силою. Також є народне повір'я для мам - цього дня можна відлучити дитину від грудей, такий малюк повинен буде здоровий і сильний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Коли людина наїжена, мало про що думає"

Піст у Страсну п'ятницю

У Страсну п'ятницю віряни повністю утримуються від вживання їжі, духовно і фізично готують себе до Великодня. Можна дозволити собі трохи хліба з холодною водою. Однак це має відбуватися ввечері - після того, як винесуть Плащаницю.

Прикмети в Страсну п'ятницю

У давнину вважали, якщо в цей день небо зоряне - буде хороший урожай зернових. Якщо весь день хмарно, "хліб буде з бур'яном", тобто буде неврожай.

У Страсну п'ятницю не можна плювати на землю. Народні прикмети говорять, що хто плюне на землю - від того на весь рік усі святі відвернуться.

Прати у Велику п'ятницю не можна. Існує повір'я, якщо в цей день випрати білизну і вивісити сушитися, то на ній з'являться сліди крові.

Людина, яка повністю утримується від їжі і води весь цей день, буде знати за три дні час своєї смерті.

Напередодні Великодня багато господинь запитують, коли пекти паски і фарбувати яйця, адже у Страсний тиждень існує безліч заборон.

Зараз ви читаєте новину «Страсна п'ятниця: що можна і не можна робити в цей день, традиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають