середа, 14 серпня 2019 08:50

Сьогодні святять мед і квіти та розпочинають двотижневий піст

Сьогодні святять мед і квіти та розпочинають двотижневий піст
14 серпня відзначають Першого Спаса, або Макоія. Фото: obozrevatel.com

14 серпня християни східного обряду відзначають свято Медового Спаса, або Маковія.

"Газета" підготувала підбірку традицій цього дня.

В Україні це свято називають Першим Спасом, Медовим Спасом, Мокрим Спасом, Маккавеєм, Мокрим Маковеєм, Спасом на воді.

У церквах освячують мед, воду та букетики з квітів і пахучих трав із маковими коробочками - "маковійчики".

Головними атрибутами в букетах вважають полин гіркий, що захистить від поганих сил, і макові головки. Освяченими маковими зернинками присипають навколо порога в домі, де є породілля, щоб захистити від вроків жінку й маля. Кладуть зернинки під подушку від мігрені. На весну таким насінням маку засівають на городі, щоб був гарний врожай.

Ромашка – символ чистоти, калина символізує дівочу вроду та любов, тирлич допоможе привабити кавалерів для дівчини, материнка – жіноча трава, для родючості, колоски вівса та пшениці – для гарного врожаю й достатку в домі. Соняшник у букеті символізує сонце і тепло, рута і календула захистять від хвороб, а якщо додати м'яту, в домі пануватимуть мир і спокій. Чорнобривці відлякують шкідників і нечисту силу.

Маковійчики висушують і зберігають цілу зиму вдома. Вважається, що зілля з такого букета особливо цілюще, його використовували за потреби для лікування хвороб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чого не можна робити 14 серпня - астролог

За традицією, сьогодні востаннє можна скупатися у відкритих водоймах. Вважають, що на Спаса скупатися - гріхи та хвороби змити.

Здавна на Спаса пекли обрядові коржики - шулики. У макітрі добіла розтирають мак, додають медову ситу (мед, розведений водою). Отриманою підливою заливають поламані на дрібні шматки коржі. Традиційно, на Маковія готують різноманітні страви з маком: вареники, пироги, маківники, а також пряники з медового тіста - медяники.

Не слід однак забувати, що на Першого Спаса починається Успенський піст. Тому всі страви мають бути пісні. Піст триває два тижні й закінчується 28 серпня - на свято Успіння Богородиці.

19 серпня відзначають Другий Спас, який ще називають Яблучним. Наступного дня після закінчення посту відзначають третій, Післяуспенський, або Хлібний Спас.

Сьогодні не можна шуміти, весело гуляти й гучно розмовляти, бажати людям лихого, а також не роблять важкої роботи. Ще цього дня була традиція чистити колодязі, впорядковувати водойми.

Згідно з переказами, колись у Константинополі бушувала страшна епідемія. І нібито саме в цей день із храму Святої Софії винесли частинку хреста, на якому був розп'ятий Ісус, щоб нею освятити воду в водоймах. І саме після цього епідемія в місті закінчилася.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні святять мед і квіти та розпочинають двотижневий піст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають