субота, 19 січня 2019 11:23

Пісна кутя, підпалки та обгортання дерев снопом – традиції святкування Водохреща на Полтавщині

Пісна кутя, підпалки та обгортання дерев снопом – традиції святкування Водохреща на Полтавщині
Традиції святкування Водохреща на Полтавщині. Фото: Facebook

Обов'язкове купання в ніч на Водохреще, специфічні страви та обряди — століттями жителі Полтавського району та області в цей день не тільки освячували воду та пірнали в ополонку. Більшість традицій вже забуті у містах і селах області.

Про це kolo.news розповіла полтавський етнолог Олена Щербань.

"Напередодні готується третя, остання в році кутя, яку називають голодною або пісною, попри те, що це час, коли минув піст. Але оскільки Водохреще вважається днем здоров'я, на нього готують пісні страви, до столу не подають м'яса, ковбас та сала. Віруючі люди не їдять увесь день, постують, сідають за стіл з першою зорею", - розказала етнограф з Опішні.

Також на свято господині випікали підпалки – коржі з медом на кефірі чи кисляку.

"Коржі готували в печі, не підмощуючи капустяного листя, тому вони виходили трохи припалені. Попіл після Різдвяних Свят не можна зберігати – ні в хаті, ні в дворі, бо "буде пожежа". Ввечері ж на Водохреща його треба винести на річку і висипати на лід", – продовжує Олена Щербань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поворожити на Водохреще - 5 способів

На Водохрещу сніп, на якому стояли кутя та узвар приготовлені ще на Святвечір, виносять в сад та обв'язують ним дерева, щоб вони добре плодили та їх не псували шкідники. А сіно, яке теж клали біля снопу, віддавали вівцям, козам, корові, кролям.

"Кутя та узвар, які стояли на покутті зі Святвечора не псувалися. На Водохрещі кутю висипали свійським птахам, щоб вони протягом року добре неслися. А узвар виносили в сад та поливали ним дерева. У цей день треба було умитися непочатою водою та такої ж води набрати на приготування куті. Чому непочата – бо митися треба було вночі. У ніч на Водохреще купалися самі, мили дітей. Моя бабуся Марія, сама родом з Писаревщини розповідала, що мама будила їх, четверо дітей, та відсилала купатися на Ворсклу, яка була біля їхнього двору. Не обов'язково треба занурюватися у воду повністю, можна було намочити руку, ногу чи вмитися", – говорить Олена Щербань.

Олег Слизько із Пальчиківки Полтавського району розповів, як зустрічає Водохреще. Вважає, що в цей день вода має цілющі властивості.

Зараз ви читаєте новину «Пісна кутя, підпалки та обгортання дерев снопом – традиції святкування Водохреща на Полтавщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають