субота, 02 лютого 2019 13:51

Як отримати компенсацію за травму на вулиці - поради юристів

Як отримати компенсацію за травму на вулиці - поради юристів
Як отримати компенсацію при падінні на слизькому, розповіли полтавській юристи. Фото: lviv.com

Як отримати компенсацію за падіння на слизькій дорозі чи бурульку на голову? Фахівці Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги дали практичні поради.

Найкраще застрахуватися, наголошують юристи. У разі нещасного випадку страхова компанія може виплатити відшкодування.

Незастрахованій людині доведеться підготувати відповідні докази. Вони мають засвідчити, що травми отримані на слизькому тротуарі, при падінні бурульки чи порушенні Правил дорожнього руху через неналежний стан доріг.

Якщо подія сталася біля житлового будинку, претензії слід висувати комунальному підприємству, яке обслуговує будинок. При падінні на сходах офісу, банку, супермаркету, відповідальність несе той, на кого покладено обов'язок прибирати цю територію. Претензія може бути пред'явлена і в райдержадміністрацію, міськвиконком, в управлінні яких знаходиться відповідальна організація.

Якщо факт травми зафіксувала поліція, потрібно написати заяву в правоохоронні органи. Переконайтеся, що дані внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Необхідно пройти судово-медичну експертизу, яка визначить ступінь тяжкості тілесного ушкодження. Потім оформляйте позов до суду за місцем розташування відповідача.

В Україні діє Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження порядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру". В її дев'ятому пункті вказано, що райдержадміністрація упродовж доби з часу надходження повідомлення про нещасний випадок створює комісію з розслідування цього нещасного випадку. У складі не менше трьох осіб. Комісія складає акт, який надсилають потерпілому. Про цю постанову, на думку експертів, майже ніхто не знає, але вона може стати беззаперечним аргументом в суді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Негода наробила лиха: в юнака пробита голова, дахи падають від снігу

Тротуари в населених пунктах також мають своїх власників. Це комунальне підприємство або власник офісу. Інформацію про власника можна отримати за запитом до районної державної адміністрації. Щоб добитися компенсації, необхідно зібрати докази, що нещасний випадок стався через неприбраний сніг, не посипаний лід тощо.
Якщо ви йшли один, впали та постраждали – сфотографуйте місце падіння з прив'язкою до якогось об'єкту нерухомості, на яких є вивіски (для судового позову). Для фотографування підійде і телефон.

Дізнайтеся, чи є поруч камери зовнішнього спостереження і кому вони належать. Там можна буде взяти відеозапис. Якщо є свідок вашої травми, попросіть його контакти (номер телефону тощо). Попросіть дати покази в разі суду.

У травмпункті в картці доставки має бути обов'язково вказана причина травми – падіння на вулиці. З конкретнрою адресою та вказанням будинку (магазину, фірми тощо). Важливо записати дані медиків, які вас доставили з місця падіння до лікувального закладу. Вони зможуть бути свідками в суді.

Якщо ви стали жертвою бурульки, принцип отримання відшкодування той самий. Варто все сфотографувати з прив'язкою місця. З'ясувати, кому належить тротуар, де з даху впала крига. Обов'язково сфотографувати дах з бурульками. Далі в травмпункті за тією ж схемою вказати місце інциденту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глиба льоду розтрощила іномарку у Полтаві

Треба дізнатися, кому належить ділянка дороги, де сталася неприємність. Через ЖЕК, районну адміністрацію, міськвиконком або зайти в онлайн-реєстр власників нерухомого майна. Останній варіант коштуватиме грошей.

Знайдіть свідків. Візьміть контакти. Домовтеся про їх виступ в суді. Зробіть медичне обстеження та визначіть ступінь тяжкості тілесних ушкоджень. Якщо травм "більш, ніж легкого ступеня" (середні та тяжкі ушкодження), "швидка допомога" по факту заподіяння травми має повідомити поліцію.

Якщо подія сталаса на дорозі - знайдіть її власника. Дорожня мережа України перебуває в державній власності. Відповідно до ст. 24 Закону України "Про дорожній рух", кожна дорога має "власника". Організацію, в якій перебуває на балансі.

За дороги загальнодержавного значення (між містами України) відповідає Державна служба автомобільних доріг України. За дороги в населених пунктах – комунальні підприємства органів місцевого самоврядування. За порушення правил, норм і стандартів, що стосуються убезпечення дорожнього руху, наступає кримінальна відповідальність за статтею 288 Кримінального Кодексу України. Санкція – від штрафу до позбавлення волі до 5 років.

Пішохід також є учасником дорожнього руху. Утім, на практиці це більше стосується водіїв транспортних засобів: перш ніж погоджуватися, що ви порушили Правила дорожнього руху, проаналізуйте стан дороги, дорожніх знаків і розмітки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цистерна перекинулася в кювет на зустрічній смузі

Цілком можливо, що вони не відповідають чинним нормам і стандартам та стали причиною порушення. Основне завдання – довести, що виною допущеного порушення ПДР є дорожня обстановка. А саме: поганий стан дороги, затерта дорожня розмітка, неясний сигнал світлофора (затемнений в променях сонячного світла) або знак, розташований в невидимому для вас місці.

У цьому випадку відповідальність можуть покласти на керівників дорожньо-експлуатаційних служб. У поліцейського обов'язково поцікавтеся, хто відповідає за стан дороги, на якій він вас зупинив та занотуйте цю інформацію.

Що б не трапилося, обов'язково це зафіксуйте. За можливості – знайдіть свідків. У травмпункті детально опишіть все, що сталося. Візьміть медичний висновок про свій стан здоров'я. Знайдіть власника "небезпечної" території – висувайте претензії йому. У більшості випадків – правда буде на вашому боці.

Протягом минулого року зареєстровано 955 звернень до Чутівського бюро безоплатної правової допомоги. Про це повідомили в регіональному центрі з надання безоплатної правової допомоги.

Зараз ви читаєте новину «Як отримати компенсацію за травму на вулиці - поради юристів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають